Κορονοιός: 3D βίντεο αποκαλύπτει τις βλάβες που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες

Τρισδιάστατο βίντεο που δείχνει τις βλάβες που προκαλεί ο Covid-19 σε προηγουμένως υγιείς ανθρώπους έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της θωρακοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ Κιθ Μόρτμαν, με την ελπίδα να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν πόσο σοβαρή είναι αυτή η πανδημία...

 

Στο βίντεο αποτυπώνονται οι πνεύμονες ενός άνδρα, ο οποίος μερικές ημέρες νωρίτερα ήταν τελείως ασυμπτωματικός.

 

Τώρα, όπως τονίζει ο Κιθ Μόρτμαν, οι πνεύμονες του ασθενούς δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, καθώς έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες. Ο 59χρονος ασθενής ήταν ένας υγιής άνθρωπος, που είχε μόνο υπέρταση.

 

Έκτοτε, όμως, ο 59χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστήρα.

 

«Δεν πρόκειται για έναν 70χρονο ή 80χρονο ανοσοκατασταλμένο, διαβητικό ασθενή. Εκτός από υπέρταση, ο άνδρας αυτός δεν είχε άλλα προβλήματα με την υγεία του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κοιτούσε τη δουλειά του και ξαφνικά κόλλησε… Εάν ξανακάνουμε την εξέταση τώρα, μια εβδομάδα αργότερα, οι πιθανότητες λένε πως η μόλυνση και η φλεγμονή θα έχουν επιδεινωθεί» τονίζει ο Μόρτμαν.

 

Οι κίτρινες περιοχές που φαίνονται στο βίντεο αποτελούν περιοχές του πνεύμονα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αλλά και φλεγμονές. Όταν οι πνεύμονες έρχονται αντιμέτωποι με μια ιική μόλυνση, προσπαθούν να απομονώσουν τον ιό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, όμως, οι βλάβες δεν έχουν περιοριστεί σε ένα σημείο.

 

Ο ιός έχει επεκταθεί και στους δύο πνεύμονες, κάτι που δείχνει πόσο γρήγορα κινείται ο κορονοϊός –ακόμη και σε νεότερους ασθενείς. Όπως εξηγεί ο Μόρτμαν, δεν θα υπήρχε καμία κίτρινη ένδειξη για κάποιον ασθενή με υγιείς πνεύμονες.