Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τους τουρίστες – Τι θα συμβεί αν κάποιος είναι θετικός

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρίστες με Covid-19. Πότε και πώς θα μπαίνουν σε καραντίνα...

 

Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα το προσεχές διάστημα ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία έχει εκπονήσει μάλιστα ειδικό σχέδιο.

 

Σύμφωνα με το Star, κομβικό ρόλο στο εν λόγω πλάνο είναι τα τεστ που θα γίνονται δειγματοληπτικά και τα οποία εκτιμάται πως θα φτάνουν τα 8.000 την ημέρα.

 

Εξάλλου, οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής και έπειτα θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους. Θα ειδοποιούνται την αμέσως επόμενη για το αποτέλεσμα και αν είναι θετικό θα εξετάζεται όλη η οικογένεια.

 

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο φορέας του ιού θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αν είναι σε μεγάλο νησί στο ξενοδοχείο - Covid -19 που θα υπάρχει, αν είναι σε μικρό νησί στο ξενοδοχείο που μένει, αλλά σε ξεχωριστά δωμάτια.

 

H οικογένεια του θετικού ατόμου στο τεστ θα μπορεί να επιστρέφει στην πατρίδα της, όποτε τελειώσουν οι διακοπές. Όποιος νοσεί - όμως - θα φεύγει μόλις τελειώσει η καραντίνα, κατά το ίδιο σχέδιο που παρουσίασε απόψε το κανάλι.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, δε θα υπάρχει lock down, αλλά οι αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

 

Πώς θα έρχονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό

 

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ξένους τουρίστες από την 15η Ιουνίου.

 

Οι ελληνικές αρχές επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης των τουριστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, όπως έχει ανακοινωθεί.

 

Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν, έτσι, όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα.

 

Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και θα δημοσιοποιεί ως ταξιδιωτική οδηγία το υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Θεοχάρης.

 

Παράλληλα, στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA εκτιμούνται ως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

 

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών», είχε σημειώσει ο αρμόδιος υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ