Κορονοϊός: Έτσι θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες – «Θα τελειώσει όταν μας αγγίξει όλους»

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορονοϊό, καθώς «η μάχη ανάμεσα στους εμβολιασμούς και τις νέες μεταλλάξεις δεν θα τελειώσει μέχρι ο ιός να μας αγγίξει όλους», όπως εκτιμά δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έρχονται χειρότερα από όσα έχουμε ήδη ζήσει καθώς οι εξάρσεις της πανδημίας θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων και ακύρωση των μαθημάτων. Επιπλέον οι τρόφιμοι νοσοκομείων θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με τον φόβο εκτεταμένων μολύνσεων και οι εργαζόμενοι θα το ξανασκεφτούν αν θα δουλέψουν από το γραφείο τους.

 

«Όλοι ανεξαιρέτως θα είναι ή νοσούντες ή εμβολιασμένοι μέχρι να τελειώσει η πανδημία», λένε οι ειδικοί.

 

«Παρακολουθώ την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να υπάρξει μία ακόμα έξαρση το φθινόπωρο και τον χειμώνα» προειδοποιεί ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

 

Περισσότερες εστίες διασποράς αναμένονται πια στις σχολικές αίθουσες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες. Ακόμα και όσο τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: Νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνοι που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις, καθώς τα επίπεδα προστασίας τους μειώνονται.

 

Ο κορονοϊός σε σύγκριση με τις άλλες πανδημίες

 

Οι πέντε πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια δείχνουν πώς μπορεί να εξελιχθεί ο Covid, σύμφωνα με την Λον Σίμονσεν, επιδημιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία.

 

Η μεγαλύτερη επιδημία γρίπης στον κόσμο διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, εξηγεί η Σίμονσεν. Ο Covid ήδη εξελίσσεται σε μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς διανύουμε το δεύτερο έτος του και είμαστε στη μέση τρίτου κύματος – και δεν υπάρχει ορατό τέλος.

 

Είναι πιθανό ο ιός, που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 να μην ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι πανδημίες του παρελθόντος. Με πάνω από 4,6 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, ο κορονοϊός είναι ήδη δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία από το 1918 και την ισπανική γρίπη.

 

Η ιστορία που δείχνει ότι οι ιοί γίνονται αυτόματα πιο ήπιοι με την πάροδο του χρόνου – για να αποφευχθεί η πλήρης εξάλειψη του πληθυσμού των ξενιστών τους – είναι λάθος, σύμφωνα με την Σίμονσεν. Αν και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι πάντα πιο σοβαρές από τις προηγούμενες, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο θανατηφόρες, καθώς ο ιός προσαρμόζεται στον νέο του ξενιστή», είπε.

 

Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοιού

 

Αυτό που μοιάζει ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα επιδημία θα τεθεί υπό έλεχο μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι – ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού – έχουν έναν βαθμό ανοσίας χάρη στο εμβόλιο ή προηγούμενη μόλυνση.

 

Το βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, λένε.

 

Η πανδημία θα τελειώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στα διάφορα μέρη, όπως και οι προηγούμενες πανδημίες, δήλωσε η Έρικα Τσάρτερς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.