Κρούσμα Έμπολα σε πόλη του Κονγκό σκορπά το φόβο παγκοσμίως-Εκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για την Παρασκευή 17/5 για να εξετάσει τους διεθνείς κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ. 

 

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα αποφασίσει κατά την αυριανή σύνοδό της αν θα κηρύξει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία", διευκρίνισε ο ίδιος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Έμπολα

Αν προχωρήσει στην απόφαση αυτή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη διεθνή ανάμειξη και κινητοποίηση όσον αφορά την έρευνα και την συγκέντρωση πόρων, κατέληξε ο Λίντμαϊερ.

 

Από την ύπαιθρο σε πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων εξαπλώθηκε ο ιός Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εγείροντας φόβους πως θα είναι πολύ δύσκολο το ξέσπασμα να ελεγχθεί.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Έμπολα

 

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ένα περιστατικό στην πόλη Μπαντάκα, σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά, στις αρχές του μήνα.

 

 

Η πόλη είναι κομβικό σημείο για τις μεταφορές, με δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

 

 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, έχουν μολυνθεί 42 άνθρωποι και 23 έχουν πεθάνει. Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε πιο απομονωμένες περιοχές, κάτι που διευκόλυνε τις αρχές στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό του ιού.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Έμπολα

 

Ωστόσο, το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε πόλη απειλεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έστειλε χθες τα πρώτα πειραματικά εμβόλια κατά του Έμπολα στη χώρα, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο ιός έφτασε στην πόλη Μπαντάκα, λέγοντας ότι αυτό θα δυσχεράνει κι άλλο την αντιμετώπιση του πρόσφατου ξεσπάσματος.

 

 

Πρόκειται για σοβαρή λοιμώδη νόσο που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και συχνά αποδεικνύεται μοιραία. Μεταδίδεται γρήγορα με την επαφή ακόμα και με μικρή ποσότητα σωματικών υγρών και τα συμπτώματά της, που θυμίζουν γρίπη, συχνά δεν γίνονται αντιληπτά.

 

 

Την περίοδο 2014-2016, το ξέσπασμα του ιού στη Δυτική Αφρική, που σκότωσε 11.300 ανθρώπους, ήταν τόσο θανατηφόρο ακριβώς επειδή εξαπλώθηκε στις πρωτεύουσες των χωρών που επλήγησαν, στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Σχετική εικόνα

 

Αυτό είναι που ανησυχεί και τώρα τους ειδικούς, με την επέκταση της νόσου σε πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

 

 

Χθες έφτασαν στη χώρα περίπου 4.000 δόσεις πειραματικού εμβολίου, που εστάλησαν από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας. Ακόμα μία παρτίδα αναμένεται σύντομα.

 

 

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, το εμβόλιο δεν έχει ακόμα πλήρη άδεια κυκλοφορίας, αλλά έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πειραματική χρήση του στο ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.