Κύκλος Συναντήσεων Νεολαίας Λουτρακίου: "Μετά από 4 μήνες συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Λουτρακίου"

Μια ευχάριστη έκπληξη είχαμε από την πλευρά της Δημοτικής αρχής, καθώς έστω μετά από 4 μήνες καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/3/2018 συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γ. Γκιώνη και τους Συμβούλους του κ.κ. Διονύση Κάντηρο και Ιωάννη Νασιούλα. Τον Κ.Σ.Ν. εκπροσώπησαν οι Ζαχαρίας Αγγιστριώτης, Φαίη Θυμή, Βαγγέλης Μέξιας, Δημήτρης Αγγελόπουλος και Θάνος Θεοχάρης.

 

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και βασικό της θέμα ήταν η αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων του Κορινθιακού Κόλπου, που αφορούν άμεσα τον Δήμο μας. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι έχει γίνει κάθε δυνατή ενέργεια για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων από πλευράς Δήμου και πλέον αναμένει τα αποτελέσματα τους με τη σύμπραξη του Κράτους και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ανέφερε επίσης ότι σε λίγες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, στο οποίο θα ενημερωθεί αναλυτικά κάθε ενδιαφερόμενος.

 

Το περιεχόμενο του διαλόγου επεκτάθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ενδεχόμενη αξιοποίηση τους από τον Δήμο, με αφορμή την πρόσφατη απάντηση της Ε.Ε. στον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Επιπλέον συζητήθηκαν και οι πιθανές λύσεις, καθώς ο Κ.Σ.Ν. θεωρεί απαραίτητη την μίσθωση των τοπικών ψαράδων για να καθαρίζουν καθημερινά τις θάλασσες ολόκληρου του Δήμου, παράλληλα με την τοποθέτηση των προστατευτικών διχτυών, όπως και την απαγόρευση του ψαρέματος με μηχανικά μέσα εντός του Κορινθιακού.

 

Τέλος αναγνωρίστηκε από τον κ. Δήμαρχο και τους συμβούλους του η σημαντική συνεισφορά του Κ.Σ.Ν. στην εξεύρεση λύσης για το σημαντικότατο πρόβλημα του τόπου.

 

Tο σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στη συνάντηση με αριθμό πρωτοκόλλου 3730/13.03.2018:

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

                Όπως γνωρίζετε έχουμε πραγματοποιήσει τις κάτωθι συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλευσης των τσουχτρών Pelagia Noctiluca στον Κορινθιακό Κόλπο.

 

                Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειες που έχετε πραγματοποιήσει για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως και για τα αποτελέσματα τους. Σας επισυνάπτουμε και την πρόσφατη απάντηση της Ε.Ε. στον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με το πρόβλημα του τόπου.

 

  • Τη Δευτέρα 2/10/2017 αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Κορίνθου και είχε ουσιαστικό διάλογο με τον Λιμενάρχη Κορίνθου Πλωτάρχη Λ.Σ. Κύριο  Παπακωνσταντίνου και τους υφισταμένους του, οι οποίοι ήταν γνώστες του προβλήματος και έδειξαν  πρόθυμοι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του, παραμένοντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.  Μας ενημέρωσαν για την ισχύουσα νομοθεσία, για τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΚΕΘΕ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΔΗΜΟΙ), για τη διεξαγωγή μελέτης του φαινομένου, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε πιθανές λύσεις.  Ανάμεσα σε αυτές που συζητήθηκαν με στόχο το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών κατά μήκος της παραλίας, ενώ από την πλευρά μας προτάθηκε η επικήρυξη των μεδουσών-τσουχτρών – μίσθωση τοπικών ψαράδων,  κίνηση που έχει συμβεί πολλάκις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όταν συντρέχουν λόγοι απειλής της δημόσιας υγείας ή οικονομικής ζημίας. 

 

  • Την Τρίτη 10/10/2017 αντιπροσωπεία μας επισκέφθηκε στην Τρίπολη την Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης-Υποδομών-Δικτύων-Περιβάλλοντος Πελοποννήσου Κυρία Κωνσταντίνα  Νικολάκου. Οι θέσεις μας κατατέθηκαν και εγγράφως , ενώ όπως μας επισημάνθηκε ήταν το πρώτο έγγραφο που έφτασε στα χέρια της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιθανές  λύσεις (τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών, επικήρυξη τσουχτρών – μίσθωση τοπικών ψαράδων, απαγόρευση αλιείας με μηχανικά μέσα, συνεχείς έλεγχοι ρύπανσης), ενώ κλείνοντας ζητήθηκαν από την πλευρά μας δεσμεύσεις. Η Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε αρχικά για μια σειρά κινήσεων που θα υλοποιηθούν με στόχο το άμεσο αποτέλεσμα, οι οποίες περιλαμβάνουν συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο και με τους ιθύνοντες του ΕΛΚΕΘΕ. Δήλωσε επίσης ρητά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διατίθεται να χρηματοδοτήσει κάθε επιστημονική μελέτη που θα χρειαστεί για την ανάλυση του φαινομένου, αρκεί να τρέξει άμεσα και να χρησιμοποιηθούν τα συμπεράσματα της. Τέλος ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά έχουν την έγκριση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια προτίθεται να χρηματοδοτήσει όποιο ανακουφιστικό έργο υποδείξει η επιστημονική κοινότητα.

 

  • Την Τετάρτη 11/10/2017 εκπρόσωπος μας συμμετείχε στο Δ.Σ. του LTO και ενημέρωσε όλα τα μέλη συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου για τις παραπάνω πολύ σημαντικές εξελίξεις και τις δεσμεύσεις της κυρίας Αντιπεριφερειάρχη. Ζητήθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν τις ενέργειες μας & τα αποτελέσματα τους.

 

  • Στις 11/10/2017 εστάλησαν όλα τα έγγραφα και οι ενημερώσεις στον ΣΠΟΑΚ και ζητήσαμε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα τους.

 

  • Στις 23/10/2017 καταθέσαμε στο Δήμο Λουτρακίου σχετικό έγγραφο και ζητήσαμε ραντεβού με τον Δήμαρχο για να συζητήσουμε για το θέμα.

 

  • Στις 15/11/2017 καταθέσαμε νέο σχετικό έγγραφο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνυπέγραψαν 25 νέοι Δημότες.

 

  • Κατάθεση σχετικής ερώτησης στην Ε.Ε. από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη στις 16/11/2017.

 

  • Στις 9/1/2018 στείλαμε νέα επιστολή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κυρία Κων/να Νικολάκου και της ζητήσαμε να παρέμβει αυτεπάγγελτα για να λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα του τόπου.

 

 

EL E-007083/2017 Απάντηση του κ. Moedas στον Ευρωβουλευτή εξ ονόματος της Επιτροπής: 

 

 

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις συζητήσεις σχετικά με την αύξηση των μεδουσών σε τοπική ή παγκόσμια κλίμακα ανά τον κόσμο, καθώς και σχετικά με τις πιθανές αιτίες και συνέπειες της αύξησης των πληθυσμών μεδουσών. Η Επιτροπή στηρίζει την έρευνα για τον πολλαπλασιασμό των μεδουσών μέσω του έβδομου προγράμματος-πλαισίου δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (ΠΠ7, 2007-2013), και ιδίως μέσω έργων όπως τα PERSEUS , CoCoNet  και VECTORS . Από το τελευταίο έργο συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι το μέγεθος των πληθυσμών μεδουσών μπορεί να ποικίλλει μέσα σε ένα έτος και ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανθρωπογενής υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος μπορεί να έχει συμβάλει στην αύξηση της έξαρσης των μεδουσών. Επιπλέον, με το έργο MED-JELLYRISK  που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε δοκιμή προστατευτικά δίχτυα σε 20 παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.

 

Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» , και ιδίως έργα όπως το GoJelly  που θα αρχίσει σύντομα, με το οποίο η βλέννα μεδουσών χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την αλίευση επικίνδυνων μικροπλαστικών και παρέχεται ένα κίνητρο στους αλιείς να αλιεύουν μέδουσες, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η υγεία των ωκεανών και η βιωσιμότητα των ακτών.

 

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας  στοχεύει κυρίως στη διατήρηση των θαλάσσιων αλιευτικών πόρων και μόνον σε μικρό βαθμό στη στήριξη του παράκτιου τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βουλευτής καλείται να επικοινωνήσει με τη διαχειριστική αρχή του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία (ΕΠ) , η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή των ΕΠ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες που διατίθενται σε εθνικό επίπεδο.