Κυβέρνηση: Καταργεί σχολικές επιτροπές και ΔΕΠ

«Αλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» την κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ), που προωθεί η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Όπως αναφέρει η ΑΣΕ, το υπουργείο φέρνει διάταξη όπου καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητές τους εξ ολοκλήρου στους διευθυντές των σχολείων, δίνοντας τους ποσά που περισσότερο αντιστοιχούν σε χαρτζιλίκι σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου, αφήνοντάς τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μάλιστα, τους αναθέτει να διενεργούν με απόλυτη ευθύνη τους άπειρες αρμοδιότητες από τεχνικές βλάβες πάσης φύσεως, συντηρήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού και ορίζονται δημόσιοι υπόλογοι όλων των οικονομικών στοιχείων. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην προμήθεια πετρελαίου και στις επισκευές μεγάλης κλίμακας, καθότι τα σχολεία αποτελούν περιουσία του δήμου.

 

Στην ίδια κατεύθυνση καταργούν τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές τους στα Δημοτικά Συμβούλια. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί ακόμα και η ύπαρξη οργάνων, με ούτως ή άλλως συμβουλευτικό χαρακτήρα, που μπορούσαν να βρουν κάποια έκφραση οι θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων (π.χ. οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ όριζαν εκπρόσωπο).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ