L. Medical Λουτρακίου: Φλεβική ανεπάρκεια - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το L- Medical Λουτρακίου συνεχίζει την προσπάθεια του για έγκυρη ενημέρωση του κοινού και κυρίως έγκαιρη πρόληψη σε θέματα υγείας, Στο πλαίσιο αυτό ο αγγειοχειρουργός κ. Σοφοκλής Ε. Τραχανέλλης, επιστημονικά υπεύθυνος του L- Medical Λουτρακίου, σας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φλεβική ανεπάρκεια.

                                                                 

 

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 45-50% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25%. Όπως έλεγαν και στην αρχαιότητα, η φλεβική ανεπάρκεια είναι το τίμημα της όρθιας στάσης του ανθρώπου, σε αντίθεση με τα όντα του ζωικού βασιλείου. Τα προαναφερθέντα ποσοστά αυξάνονται σε μεγάλο ποσοστό μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

 

 

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

 

 

Οι φλέβες είναι τα αγγεία που επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, και ονομάζονται κιρσοί. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα, γι’ αυτό και χρειάζεται θεραπεία.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι ένα 20% των ανθρώπων γεννιούνται με έλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς (λαγονίων φλεβών). Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που νέοι ασθενείς 20-30 ετών πάσχουν από εξεσημασμένους κιρσούς. Οι φλέβες των ποδιών χωρίζονται σε επιφανειακές (επιπολής) και εσωτερικές (εν τω βάθει).

 

 

Οι επιφανειακές φλέβες βρίσκονται σχεδόν κοντά στο δέρμα και είναι αυτές που δημιουργούν τους κιρσούς.

 

 

Μια τρίτη κατηγορία φλεβών είναι αυτές που ενώνουν τις επιφανειακές με τις εν τω βάθει. Ονομάζονται διατιτρώσες και, όταν ανεπαρκούν, προκαλούν και αυτές κιρσούς. Και τα τρία αυτά συστήματα φλεβών συμβάλλουν στην επαναφορά του αίματος στη καρδιά.

 

 

Ποιες είναι οι αιτίες της φλεβικής ανεπάρκειας;

 

 

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί, αλλά, σύμφωνα με τη βασικότερη, οι ελαττωματικές ή κατεστραμμένες βαλβίδες ευθύνονται για την εμφάνιση των κιρσών. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ελαττωματικό τοίχωμα φλεβών, άλλοι με λιγότερες βαλβίδες και ένα ποσοστό 20% χωρίς καθόλου βαλβίδες, όπως προαναφέραμε.

 

 

Έτσι, λοιπόν, όταν κάποιος με τα προβλήματα αυτά στέκεται όρθιος, το αίμα παλινδρομεί στο επιφανειακό δίκτυο και λιμνάζει αντί να πηγαίνει προς την καρδιά. Επίσης, από το εν τω βάθει δίκτυο το αίμα περνάει μέσα από τις ανεπαρκούσες διατιτρώσες φλέβες ξανά στο επιφανειακό δίκτυο. Έτσι, η πίεση αυξάνεται περισσότερο και οι κιρσοί επιδεινώνονται.

 

 

 

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια. Αυτοί είναι:

 

 

  • η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)

 

  • η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών, που χαλαρώνουν τα τοιχώματα των φλεβών

 

  • η παρατεταμένη ορθοστασία

 

  • η παχυσαρκία

 

  • η κληρονομικότητα

 

  • η χρόνια δυσκοιλιότητα

 

  • η χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα), που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση

 

  • η ηλικία (η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας.

 

 

Η συχνότητα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης αυξάνει με την ηλικία και είναι πέντε φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τη συχνότητα  που παρατηρείται σε νεότερα άτομα.

 

 

  • η μειωμένη σωματική δραστηριότητα οδηγεί στην αδρανοποίηση της μυϊκής αντλίας, της γαστροκνημίας με αποτέλεσμα τη στάση του αίματος στα κάτω άκρα. Το καθημερινό πρόγραμμα του σύγχρονου ανθρώπου (καθιστική εργασία, πολλή τηλεόραση, ελάχιστο βάδισμα) οδηγεί σε θρομβώσεις. Παρόμοιες είναι και οι θρομβώσεις έπειτα από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. 

 

 

Συμπτώματα των κιρσών

 

 

Τα συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν:

 

  • Πρήξιμο

 

  • Οίδημα

 

  • Πόνο

 

  • Βαριά άκρα

 

  • Καυσαλγίες

 

  • Αίσθημα τάσεως

 

  • Κνησμό (φαγούρα)

 

  • Νυχτερινές κράμπες

 

  • Αιμωδίες (μουδιάσματα)

 

 

Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, πριν από την περιόδο και κατά την εγκυμοσύνη.

 

 

Διάγνωση της Φλεβικής Ανεπάρκειας

 

 

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση βοηθούν στη διάγνωση, όπως και ο έλεγχος με ντόπλερ-υπέρηχο.

 

 

Η επόμενη σημαντική εξέταση είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα, το λεγόμενο triplex, που μας δίνει πολλές πληροφορίες και αποδεικνύει την ύπαρξη ή όχι θρόμβωσης στις βαθύτερες φλέβες. Επίσης η μαγνητική φλεβογραφία είναι άλλη μια σημαντική εξέταση.

 

 

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

 

 

Α) Συντηρητική αγωγή

 

Εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας. Περιλαμβάνει:

 

  • Φλεβοτονικά φάρμακα

 

  • Αντιοιδηματώδη φάρμακα

 

  • Ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

 

  • Απώλεια βάρους

 

  • Καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση  κ. α.), αλλά όχι γυμναστική με βάρη, που επιδεινώνει τη φλεβική ανεπάρκεια.

 

Βασικής προτεραιότητας είναι η καταπολέμηση του οιδήματος, η οποία γίνεται:

 

  • Με ελαστική περίδεση

 

  • Ελαστικές κάλτσες

 

  • Διουρητικά φάρμακα

 

  • Ανάρροπη θέση των σκελών, έτσι ώστε να επιστρέφει το αίμα χωρίς εμπόδια στη καρδιά

 

  • Αποφυγή στενών ρούχων και υποδημάτων καθώς και

 

  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

 

 

  • Οι ευρυαγγείες είναι μικρές γενικά φλέβες οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία των σκελών και κυρίως στο γυναικείο φύλο. Τα σημεία αυτά είναι στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών.

 

  • Φυσικά οι ευρυαγγείες εμφανίζονται και στο πρόσωπο ανδρών και γυναικών, κυρίως στη μύτη και γύρω από αυτήν, είναι τριχοειδείς κόκκινου χρώματος. Στα κάτω άκρα εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε, έτσι ώστε να τις χαρακτηρίζουμε με διάφορα ονόματα όπως: τριχοειδείς, αραχνοειδείς, θυσανοειδείς κ.λπ. Οι ευρυαγγείες έχουν πολυπαραγοντική αιτία. Αλήθεια για ποιο λόγο εμφανίζονται τόσο έντονα στις γυναίκες; Γιατί κάποιες ασθενείς δεν μπορούν ν’ απαλλαγούν από αυτές;

 

 

Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη αποτελούν τις πιο γνωστές αιτίες. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές όπως η αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Γι’ αυτό βλέπουμε να διογκώνονται οι ευρυαγγείες σε ορμονικές διαταραχές, σε γυναικολογικά προβλήματα, σε χρήση ορμονών-αντισυλληπτικών.

 

 

Φυσικά το καλοκαίρι με την ζέστη και την έκθεση στον ήλιο οι ευρυαγγείες γίνονται εντονότερες. Ποιο σπάνιες αιτίες είναι οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, η κακή διατροφή και η χρήση διάφορων μηχανημάτων σε ινστιτούτα αδυνατίσματος (για κυτταρίτιδα, σύσφιξη κλπ.). Στα σημεία που τραυματίζεται κανείς δημιουργείται μικροαγγειογένεση και ευρυαγγείες εκεί που δεν υπήρχαν. Αυτό είναι ένα γεγονός που το αναφέρουν αρκετές γυναίκες.

 

 

Όταν οι ευρυαγγείες συρρέουν κατά πολλές, μπορεί να δημιουργήσουν και πόνο ή αίσθημα βάρους, γιατί συνδέονται με το επιπολής δίκτυο μέσω μεγαλύτερων φλεβών όπου και τροφοδοτούνται. Η θεραπεία τους γίνεται στο ιατρείο και χρειάζεται κατά μέσο όρο 5-8 συνεδρίες, αναλόγως της βαρύτητας και της έκτασης των ευρυαγγειών. Πρέπει ο αγγειοχειρουργός να είναι γνώστης όλων των μεθόδων για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Χρησιμοποιούμε τις μικροσκληρυντικές ενέσεις για τις μεγαλύτερες φλέβες και το laser για τις μικρές τριχοειδείς και αραχνοειδείς ευρυαγγείες. Το laser τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ στη θεραπεία με δύο τρόπους: είτε επιδερμικά για τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που είναι μικρότερες και από την πολύ μικρή βελόνα, και διαδερμικά με την χρήση λεπτής οπτικής ίνας 200μm.

 

 

Με το συνδυασμό και των τριών αυτών τεχνικών η επιτυχία ξεπερνά το 90% αυτό είναι σπουδαίο γιατί μόνο με την μία μέθοδο δεν φτάνει το 30%.

 

 

Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αποφεύγουμε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο λόγω της ζέστης.  Η θεραπεία χρειάζεται υπομονή από γιατρό και ασθενή και τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 1-2 μήνες αναλόγως με την επιδερμίδα. Μετά χρειάζεται  να γίνεται μια παρακολούθηση και «συντήρηση» κάθε 4-5 χρόνια με 1-2 συνεδρίες για να διατηρείται έτσι το καλό αποτέλεσμα, γιατί μην ξεχνάμε ότι το σώμα δεν θα σταματήσει να παράγει ευρυαγγείες καθώς είναι πολυπαραγοντική η αιτία τους. Πολύ σημαντικό είναι ότι τα πόδια ανακουφίζονται και δεν είναι βαριά όπως πρίν, μετά από μια τέτοια  θεραπεία. Γι’ αυτό η έγκαιρη αντιμετώπιση  είναι πρωταρχικής σημασίας.

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.