L. Medical Λουτρακίου: Ιγμορίτιδα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το L- Medical Λουτρακίου συνεχίζει την προσπάθεια του για έγκυρη ενημέρωση του κοινού και κυρίως έγκαιρη πρόληψη σε θέματα υγείας, Στο πλαίσιο αυτό, ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος του Πολυϊατρειου L-Medical Λουτρακίου κος Δημήτριος Κοτζαμπασάκης μας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιγμορίτιδα.

 

 

 

Έχω ιγμορίτιδα ή κρύωμα;

 

 

Η μύτη μας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο, η λειτουργία του οποίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο.

Υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τους μετωπιαίους κόλπους, το σφηνοειδή και τις ηθμοειδείς κυψέλες. 

 

Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, αυτό μας προκαλεί εκνευρισμό, πονοκέφαλο και έλλειψη ενέργειας, αφού δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε λόγω ροχαλητού ή και άπνοιας.

 

Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα και γενικότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους, καθώς και μειωμένη απόδοση στο σχολείο λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

 

Η πιο γνωστή λοίμωξη που προσβάλει τη μύτη μας είναι η ιγμορίτιδα. Όλο και περισσότεροι ενήλικες και παιδιά ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην χώρα μας επηρεάζονται από αλλεργική ρινίτιδα.

 

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την παρουσία των αυξημένων περιστατικών ιγμορίτιδας. 

 

Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, καθώς οι πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η αντικατάσταση της υγιεινής διατροφής με το πρόχειρο φαγητό και η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι τα βασικότερα αίτια που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών.

 

Επίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων, με χρήση κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα ή ακόμα και χωρίς καθόλου θέρμανση, προκαλεί τεράστιες μεταβολές στην υγιή υγρασία του χώρου, ξεφεύγοντας από τα κανονικά πλαίσια που είναι μεταξύ 40%-50%.

 

(Είναι απαραίτητο να πούμε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την κατάλληλη υγρασία στους χώρους που ζούμε, αλλά όταν αυτή βρίσκεται εκτός ορίων διευκολύνεται η ανάπτυξη μυκητών και κατά συνέπεια και η εμφάνιση αλλεργιών.)

 

Η ιγμορίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποιο κρυολόγημα και γίνεται οξεία αν τα συμπτώματα της δεν αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν δε, τα συμπτώματα κρατήσουν πάνω από τρεις μήνες, τότε η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια.

 

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να θεραπευτεί και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να αξιολογηθεί σωστά από τον ειδικό γιατρό, τον ωτορινολαρυγγολόγο. 

 

Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που είναι άμεσος, γρήγορος και ανώδυνος, θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα της μύτης, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών ή και ακόμα κρεατάκια στα παιδιά. 

 

Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με σκοπό να αποτρέψουμε τη χρονιότητα της κατάστασης.

 

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου της μύτης, με βασικά συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, τη μείωση της όσφρησης και τη δυσχέρεια της ρινική αναπνοής. 

 

Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση και ο ασθενής πρέπει να πεισθεί ότι το πρόβλημά του είναι χρόνιο και πρέπει να το παρακολουθεί. 

 

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων της μύτης μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει κάποια ρινικά σπρέι και πλύσεις, ίσως και αντιβίωση. 

 

Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί, πρέπει έγκαιρα να γίνει χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

 

Τι άλλαξε τελευταία στην χειρουργική της ρινός

 

Η ιγμορίτιδα και οι πολύποδες διορθώνονται πλέον ενδοσκοπικά με τη χρήση καμερών, χωρίς τομές, με απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς λόγω της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης. 

 

Επίσης, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως προβλήματα όπως οι κόγχες και το στραβό διάφραγμα, καθώς επίσης τα κρεατάκια και η ατρησία της ρινικής χοάνης στα παιδιά.

 

(Μετεγχειρητικά, ο ασθενής δεν έχει πόνο ή μελάνιασμα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του υποχρεώσεις και συνήθειες.

 

 

ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.