Λουτράκι: Με τα κομπιουτεράκια ανά χείρας, αναζητώντας... γυναίκες!

Ακριβώς 84 ημέρες, απομένουν προκειμένου να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο Κορίνθου τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων...

 

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που έχουν ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή τους να κατέβουν υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι τέσσερις. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο, Γιώργο Γκιώνη, τη Μαρία Πρωτοπαππά, το Γιάννη Καραπανάγο και το Γιώργο Δέδε, ενώ μένει να δούμε αν θα υπάρξει υποψηφιότητα από τη Λαϊκή Συσπείρωση (με την υποστήριξη του ΚΚΕ), αλλά και το αν θα προκύψει στο μέλλον και κάποιος άλλος δημοτικός συνδυασμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.gr, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες δεν έχουν εγκαταλειφθεί.

 

Αν πάντως, υπάρχει μια αντικειμενική πρόκληση για τους περισσότερους συνδυασμούς, αυτή αφορά στην υποχρεωτική παρουσία των γυναικών στα ψηφοδέλτια και μάλιστα, σε ποστοστό 40%, όπως ορίζει ο Νόμος. Αν και δύσκολα οι δημοτικοί συνδυασμοί θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το μέγιστο αριθμό των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιό τους, αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος συνδυασμός φτάσει το μέγιστο αριθμό των 125 υποψηφίων για το Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, τότε οι 50 εξ αυτών, υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι γυναίκες.

 

Αναφορικά με το μικρότερο δυνατό αριθμό υποψηφίων, "θεωρητικά" είναι τα 49 άτομα εκ των οποίων οι 20 θα είναι γυναίκες. Και η λέξη θεωρητικά προστίθεται, διότι με τη νέα τροποποίηση του Νόμου 5027/2023, ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, μπορεί να κατεβάσει υποψήφιους από ποσοστό τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) των δημοτικών κοινοτήτων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός 49 δύναται να μειωθεί περαιτέρω, αφού δίνεται η δυνατότητα στον υποψήφιο Δήμαρχο να μην κατεβάσει υποψήφιους τοπικούς συμβούλους στο 40% των δημοτικών διαμερισμάτων (Λουτράκι - Περαχώρα, Άγιοι Θεόδωροι, Ίσθμια, Πίσια), ήτοι στα 2 από τα 4 δημοτικά διαμερίσματα.

 

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, καθορίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου των υποψηφίων και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα.

 

Παραδείγματα:

 

Στους 49 υποψήφιους, υποχρεωτικά οι 20 θα είναι γυναίκες.

Στους 60 υποψηφίους, υποχρεωτικά οι 24, θα είναι γυναίκες.

Στους 85 υποψηφίους, υποχρεωτικά οι 34, θα είναι γυναίκες.

Στους 100 υποψηφίους, υποχρεωτικά οι 40, θα είναι γυναίκες.

Στους 115 υποψήφιους, υποχρεωτικά οι 46 θα είναι γυναίκες.

 

Υπενθυμίζεται ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 25 μέλη από 1η Ιανουαρίου 2024, έναντι 27 μελών που είναι σήμερα.

 

Αναλυτικά οι αριθμοί των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων:

 

Κεντρικό Ψηφοδέλτιο

Ελάχιστο: 25 υποψήφιοι

Μέγιστο: 63 υποψήφιοι

 

Τοπική Κοινότητα Λουτρακίου - Περαχώρας

Ελάχιστο: 11 υποψήφιοι

Μέγιστο: 28

 

Τοπική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων

Ελάχιστο: 5 υποψήφιοι

Μέγιστο: 13 υποψήφιοι

 

Τοπική Κοινότητα Ισθμίας

Ελάχιστο: 5 υποψήφιοι

Μέγιστο: 13 υποψήφιοι

 

Τοπική Κοινότητα Πισίων

Ελάχιστο: 3 υποψήφιοι

Μέγιστο: 8 υποψήφιοι

 

Σύνολο

Ελάχιστο: 49 υποψήφιοι

Μέγιστο: 125 υποψήφιοι