Με ένα σόφισμα επιχειρεί να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο «παρών» για την τροπολογία Πλεύρη


Τι αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, εν μέσω πυρών τόσο από άλλα κόμματα, όσο και από στελέχη του, για τη στάση του στην ψηφοφορία. Η λογική απόληξη της συλλογιστικής του ΠΑΣΟΚ θα ήταν να καταψηφίσει την τροπολογία και όχι να λάβει στάση «παρών». 

 

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της στάσης που κράτησε στη Βουλή αναφορικά με την ψήφιση της ακροδεξιάς και επικοινωνιακού χαρακτήρα τροπολογία της κυβέρνησης, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή της εξέτασης ασύλου των μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα από τη Λιβύη. 

 

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να επιλέξει το «παρών», έβαλε το ΠΑΣΟΚ στο στόχαστρο τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Παράλληλα, όμως, βρέθηκε και εν μέσω βολών από τα ίδια του στελέχη, καθώς τόσο ο Χάρης Δούκας, όσο και ο Χάρης Καστανίδης εξέφρασαν ενστάσεις για τη θέση που έλαβε το κόμμα. 

 

Μετά την ψηφοφορία, η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε ουσιαστικά να απαντήσει στις αντιδράσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση του ελέγχου των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ στις χώρες προέλευσης είναι η πλέον αποτελεσματική...». Ωστόσο, η λογική απόληξη της συλλογιστικής του ΠΑΣΟΚ θα ήταν συνεπώς να καταψηφίσει την τροπολογία και όχι να λάβει στάση «παρών».

 

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση τα εξής: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: χρειάζεται ενεργητική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν, που με επικοινωνιακά κίνητρα, επέλεξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία όσων φτάνουν από τη Λιβύη στην Κρήτη είναι μετανάστες –όπως η κυβέρνηση ομολογεί-, τα μέτρα της τροπολογίας Πλεύρη είναι ατελέσφορα. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση του ελέγχου των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ στις χώρες προέλευσης είναι η πλέον αποτελεσματική και συμβατή με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των διεθνών συμβάσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά και το έχει αποδείξει. Η αδράνεια απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική ειδικά όταν εκπορεύεται από πολιτικές δυνάμεις που στο παρελθόν ήταν ανακόλουθες με όσα έλεγαν και απέτυχαν παταγωδώς».

 

Οι εσωτερικές βολές

 

Τη διαφωνία του με το «παρών» εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Σωστά το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση , αλλά νομίζω θα ήταν καλύτερο η τελική πρόταση να ήταν “όχι” , να ψήφιζε “όχι” για να ήταν πιο καθαρό το μήνυμα», δήλωσε στο Action 24.

 

 

«Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις "παρών". Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης», σχολίασε με καυστικό τρόπο ο Χάρης Καστανίδης. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές»

 

Επιθετική κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα. 

 

Όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου, «Η στάση και το «παρών» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη στην τροπολογία του κ. Πλεύρη μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση, είναι ενδεικτική της αδυναμίας του να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της ΝΔ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρώην Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και οι πρώην υπουργοί Καιρίδης, Βούλτεψη και Συρίγος διαφοροποιήθηκαν με τον δημόσιο λόγο τους από το νομοθέτημα Μητσοτάκη – Πλεύρη, το οποίο, ως επί το πλείστον, είχε επεξεργαστεί ο Μ. Βορίδης.

 

»Η στάση καθενός απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό των διεθνών συμβάσεων και το αίτημα για ισότιμη ανάληψη ευθυνών για το μεταναστευτικό από τις χώρες τις Ε.Ε. δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται από λογικές δήθεν ισορροπίας. Μεταξύ Ευρωπαϊκού Δικαίου, ανθρωπιάς και ακροδεξιού λαϊκισμού δεν υπάρχει «κέντρο» αλλά κενό και αμηχανία. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές αλλά από ένα σοβαρό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Εκεί που η κυβέρνηση του Μητσοτάκη αποτυγχάνει, ο προοδευτικός χώρος μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ