«Mega» σεισμό με χιλιάδες νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη αναμένουν οι επιστήμονες

Νέο φονικό σεισμό φοβούνται οι επιστήμονες στην Τουρκία. «Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», αναφέρει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

 

«Εάν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα 20 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ», λέει στο CNN ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. «Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη».

 

Με δύο σημαντικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή, τη Βόρεια Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της πολυπληθέστερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης σε σεισμό.

 

Η άλλοτε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αργότερα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η πυκνοκατοικημένη πόλη φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Βρίσκεται επισφαλώς κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου.

 

Το ρήγμα έχει οδηγήσει σε πολλούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου του 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τη Νικομήδεια (Ιζμίτ) το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας άλλους 500.000.

 

 

Ο σεισμός θα μπορούσε να «δώσει» 7,2 - 7,8 Ρίχτερ

 

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας ακόμη θηριώδης σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 7,2 έως 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου μεγέθους σεισμού είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

 

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», εξηγεί ο Sengor.

 

Μελέτη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και συνέβαινε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

 

«Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι ένας όλεθρος», λέει ο Sengor. «Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της σεισμικής δόνησης, πρέπει να σκεφτείς και τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

 

Οι προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατ. ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης – αυτό είναι περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

 

 

 

 

«Οχυρώνεται» η Πόλη

 

Η Κωνσταντινούπολη προετοιμάζεται πυρετωδώς για να στηρίξει τις άμυνές της ενάντια σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν τέτοιο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την ετοιμότητα σε καταστροφές.

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια. Η κύρια προτεραιότητα της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων.

 

Για πάνω από 3 χρόνια, ο δήμος διενεργεί αξιολογήσεις κτιρίων για ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2000, όταν τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για τους σεισμούς. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και, από τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 100.000, σύμφωνα με τον δήμο.

 

Η Ozlem Tut, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Σεισμών και Αστικής Βελτίωσης του Δήμου, ανέφερε στο CNN ότι από τα 29.000 κτίρια που έχουν επιθεωρηθεί μέχρι στιγμής, το 50% διατρέχει υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης. «Έχουμε επίσης εντοπίσει 318 κτίρια… που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν χωρίς ζημιές από σεισμό», καταλήγει.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ