Μειωμένη η φετινή παραγωγή στα βερίκοκα σε Κορινθία και Αργολίδα

Τις απώλειες που δημιούργησαν στην παραγωγή βερίκοκου τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετράνε οι παραγωγοί σε Κορινθία και Αργολίδα, λίγες ημέρες πριν αρχίσουν να τροφοδοτούν την αγορά.

 

 

Στην Αργολίδα ο πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού στο Σκαφιδάκι, Θωμάς Φάκλαρης, δήλωσε ότι «τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές Φίχτια, Μοναστηράκι, Χούνι που υπήρχαν χαλαζοπτώσεις.

 

 

Γενικότερα, όμως, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, αφού υπήρχαν πολλές δυνατές βροχοπτώσεις. Οι πρώιμες ποικιλίες θα έχουν μείωση περίπου 80%, ενώ οι υπόλοιπες θα είναι μειωμένες στο 40%.

 

 

Για τα Μπεμπέκου είναι νωρίς ακόμα για την όποια εκτίμηση». Η χαλαζόπτωση των τελευταίων 20 ημερών περίπου δημιούργησε μεγάλη ζημιά στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Κορινθίας. Ο τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Βαρδάκας και παραγωγός της περιοχής δήλωσε ότι «όλη η περιοχή του Αγίου Βασιλείου έχει ζημιές από την τελευταία χαλαζόπτωση που προκάλεσε μείωση της παραγωγής κατά 30% περίπου. Στις περιοχές Χιλιομοδίου και Κλένια δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού το χαλάζι χτύπησε μόνο μια πολύ μικρή περιοχή».

 

 

Τον δρόμο για τα ράφια παίρνουν στην Κ. Μακεδονία

 

 

Από την Παρασκευή 10 Μαΐου, ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές του βερίκοκου από πρώιμες ποικιλίες στην περιοχή της Βέροιας. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Νέος Αλιάκμων, οι προοπτικές είναι καλές.

 

 

«Οι αγορές είναι έτοιμες να υποδεχθούν το προϊόν λόγω έλλειψης. Το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ακόμη τα τούρκικα είναι αρκετά θετικό για εμάς. Στόχος μας για τη νέα περίοδο είναι να ξεπεράσουμε τους 600 τόνους παραγωγή».

 

 

Πηγή: ypaithros.gr, argolikeseidhseis.gr