Μέρκελ : Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ενδείξεις προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και ενστάσεις, κατέδειξε η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Πέμπτης.

 

Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως οι ηγέτες έκριναν ότι είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά και έτσι, θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

 

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Πρόσθεσε, επίσης, πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.

 

Όπως είπε, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

 

Πάντως, αστερίσκοι εξακολουθούν να τίθενται και από τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, πιέζουν ως προς την γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

 

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζονταν πιο διστακτικές κρίνοντας πως το πιστοποιητικό μπορεί να δημιουργήσει μία υποχρέωση ως προς τον εμβολιασμό και να δημιουργήσει διακρίσεις κατά όσων δεν το έχουν κάνει.

 

Όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρέπει να βρεθεί η «κατάλληλη ισορροπία» για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, προσθέτοντας πως ηθικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα παραμένουν αναπάντητα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα είναι ένα άδικο καθεστώς για τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ