Μια χαρά και δυο τρομάρες...

Οταν από τις μετρήσεις που κάνει για να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των πολιτών κρατάει τα βολικά γι’ αυτήν αποτελέσματα. Τέτοια περίπτωση είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έχει αυτοδυναμία, τα άλλα κόμματα –και κυρίως αυτά που δηλώνουν πως είναι κόμματα εξουσίας– αγκομαχούν, διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας, στηρίζεται από οικονομικούς παράγοντες, ο αρχηγός της αισθάνεται τόσο σίγουρος για την κυριαρχία του που έφτασε στο σημείο να πει ότι, αφού δεν υπάρχει αντιπολίτευση, εμείς θα κάνουμε αντιπολίτευση στον εαυτό μας. Προσπαθούν με μεγαλοστομίες να τονώσουν το ηθικό τους.

 

Γράφει ο Τάσος Παππάς

 

Τα υπερτροφικά εγώ τους έχουν σπάσει τις ζυγαριές. «Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν», λένε στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι πιο θρασείς από τους υπουργούς. «Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση», σιγοντάρουν τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και δοκησίσοφοι δημοσιολόγοι που έχουν αναλάβει να φλομώσουν τους ιθαγενείς με επιχειρήματα-καθρεφτάκια και να τους μπουκώσουν με δικαιολογίες-παντεσπάνι. Και το κορυφαίο όλων; Μα τι άλλο; Το σαράντα και κάτι τοις εκατό στις δεύτερες εθνικές εκλογές.

 

Ο,τι δεν τους αρέσει το παραμερίζουν. Εχασαν τον δήμο της Αθήνας; Σιγά τα ωά. Θα κάνουν τη ζωή δύσκολη στον νέο δήμαρχο, για να μάθει αυτός που βγάζει γλώσσα και για να πάρουν το μήνυμα εκείνοι και εκείνες που τον ψήφισαν. Τι έλεγε το μήνυμα που διακινούσαν στελέχη του κόμματος των ιδιοκτητών της χώρας; Ψηφίστε σωστά, δηλαδή τους υποψηφίους της παράταξης. Αν κάνετε του κεφαλιού σας, θα το μετανιώσετε. Ποιος ασχολείται σήμερα με το θέμα των Τεμπών, αναρωτήθηκε κορυφαίος υπουργός πριν από λίγους μήνες. Η απάντηση του ήρθε από δέκα μπάντες και ήταν αποστομωτική. Ασχολείται η Εισαγγελία της Ε.Ε., ασχολούνται οι συγγενείς των θυμάτων, ασχολείται και η κοινωνία, αν κρίνουμε από τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που έχουν μαζευτεί. Δεν ασχολείται, βεβαίως, η κυβέρνηση, γιατί τρέμει. Απλώς παίρνει συντριμμένες πόζες. Δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας η Εξεταστική Επιτροπή, γιατί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι πλειοψηφία, έκλεισαν άρον άρον την υπόθεση και συντάσσουν το πόρισμά τους, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι απαλλακτικό για τον πρώην υπουργό, θα ρίχνει τις ευθύνες στον σταθμάρχη, στην κακιά ώρα, στις προηγούμενες κυβερνήσεις των άλλων κομμάτων, ίσως και στον Χαρίλαο Τρικούπη, γιατί, όταν έφτιαχνε τον σιδηρόδρομο, δεν πήρε τα μέτρα του για να μην έχουμε τραγωδίες σαν αυτή των Τεμπών.

 

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Λειτουργεί άψογα. Οι πολίτες που απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσκόπων το βάζουν σχεδόν στον πάτο του καταλόγου των προβλημάτων που τους ανησυχούν. Μια χαρά η ελευθερία του Τύπου. Είναι αδιάφορο το ότι πλούσιοι και πολύ πλούσιοι ελέγχουν την ενημέρωση και προσφέρουν, με το αζημίωτο φυσικά, τα δίκτυά τους στην κυβέρνηση. Δεκανίκια πολυτελείας. Μια χαρά η Δικαιοσύνη. Γρήγορη. Ακόμη περιμένουμε να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και αδέκαστη. Αν είσαι φτωχός την έβαψες, αν είσαι κονομημένος και επώνυμος, θα τη βγάλεις καθαρή. Μια χαρά με το διεθνές δίκαιο. Το σεβόμαστε απολύτως. Κι ας λένε διεθνείς οργανώσεις, ξένα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και η Frontex ότι έχουμε κάνει πολλά στραβά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια χαρά γενικώς. Και δυο τρομάρες, όμως, αν δούμε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στήριξαν και δεξιοί ευρωβουλευτές. Η εικόνα που δίνει θυμίζει την Ουγγαρία του Ορμπαν. Εξημερώνεται αυτή η πραγματικότητα;

 

Ανάγωγα

 

Το πόρισμα των βουλευτών της Ν.Δ. για την τραγωδία των Τεμπών βγήκε. Τη γραμμή την έδωσε χθες με δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Ενοχοι; Τα ανθρώπινα λάθη και τα διαχρονικά κενά του κράτους. Θράσος. Αδυσώπητο.