Μηνιγγίτιδα: «Καμπανάκι» ειδικού για την Πάτρα ενόψει καρναβαλιού - Τα συμπτώματα

Να μην επισκεφτούν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου όσοι έχουν συμπτώματα ίωσης και κυρίως όσοι αισθάνονται πονοκέφαλο πονόλαιμο, κακουχία και πόνους στον αυχένα, συνιστά, μέσω του ethnos.gr, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Βαγγέλης Τούλης, μετά την καταγραφή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των οποίων θεωρείται από τους επιστήμονες υψηλότερος του φυσιολογικού.

 

Ο ίδιος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ιδιαίτερα για την Πάτρα, όπου διοργανώνονται οι μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα, αφού στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα μηνιγγίτιδας τις τελευταίες μέρες.

 

Όπως λέει ακόμα ο κ. Τούλης, σε κάθε περίπτωση, όποιος αισθανθεί συμπτώματα ίωσης αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να μη χάσει χρόνο και να επισκεφθεί αμέσως το γιατρό, διότι στο ενδεχόμενο που πάσχει από μηνιγγίτιδα, μπορεί η κλινική του κατάσταση να χειροτερέψει πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μία ημέρα.

 

Περισσότερα από το φυσιολογικό τα κρούσματα μηνιγγίτιδας 

 

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν, είναι περισσότερα από το φυσιολογικό. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ιογενής αλλά για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι διεισδυτική και περισσότερο επικίνδυνη. Χρειάζεται προσοχή, σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή απαιτείται καλό πλύσιμο χεριών, όχι στενές επαφές και κοντινές συνομιλίες με κάποιον που έχει συμπτώματα και βέβαια όχι φιλιά. Επίσης, μετά από χειραψίες δε θα πρέπει να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα. Ιδίως για την Πάτρα αυτό το διάστημα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουμε συμπτώματα, το καλύτερο είναι να μην πάμε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και να μείνουμε στο σπίτι μας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην έχουμε επιδημία τύπου covid-19, όμως, θα καταγραφούν συμπτώματα», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τούλης.

 

Κατά τον ίδιο, εκτός από πονοκέφαλοπονόλαιμοκακουχία και πόνο στον αυχένα, συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι μία κάποιας μορφής απώλεια συνείδησης, η οποία μπορεί να εκφραστεί και με τη μορφή ζάλης καθώς και δυσχέρειες στην κίνηση.

 

Καρναβάλι - απόκριες

Καρναβάλι - απόκριες


 

Μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, βαριάς μορφής μηνιγγίτιδες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο ή να προκαλέσουν βλάβες νευρολογικής φύσεως, όπως κάποια παράλυση στην ομιλία ή σε κάποιο άκρο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να θεραπευτεί ο ασθενής από μία βαριάς μορφής μηνιγγίτιδα.

 

«Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα επισκεφτεί το γιατρό κάποιος που έχει συμπτώματα, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρές βλάβες ή ακόμα και θάνατο», υπογραμμίζει ο κ. Τούλης.

 

Κατά τον ίδιο, για την αποφυγή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο εμβολιασμός, ο οποίος προτείνεται για άτομα μέχρι 18 ετών. Όπως υποστηρίζει, ο εμβολιασμός, ο οποίος γίνεται συνήθως σε δύο δόσεις, μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από το 95% των στελεχών της μηνιγγίτιδας αλλά και του στρεπτόκοκκου.

 

«Συνήθως στις μικρές ηλικίες, δηλαδή σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών, ο εμβολιασμός γίνεται. Σε ηλικίες άνω των 14-15 ετών είναι πιο σπάνιος. Πιστεύω ότι σύντομα ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα θα μπει και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Προσωπικά συνιστώ σε μαθητές και σε φοιτητές να κάνουν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας», καταλήγει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης