Μπακογιάννη: «Θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών»

«Θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Με τη φράση αυτή η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε – όπως είπε – να απαντήσει στην παραφιλολογία ότι η ΝΔ άλλαξε θέση απέναντι στη συμφωνία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

 

 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η ΝΔ έχει δηλώσει πως άπαξ και ψηφιστεί η συμφωνία, είναι εν ισχύ και δεν θα μπορεί καμία δύναμη να την αλλάξει. 

 

 

«Το θεωρήσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές, το θεωρούμε και τώρα», είπε και συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων «θα υπάρξει διαχείριση και με βάση τα όσα είπε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός». 

 

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζοντας πως «όταν ξεκινήσει η συζήτηση θα ανοίγουμε τα κεφάλαια εισόδου ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

 

 

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τη γείτονα, χαρακτηρίζοντας πάντως, πρωτόγνωρη τη ρητορική Ερντογάν. Αποκάλεσε δε, «προβληματικό» το περιβάλλον με την Τουρκία και αναφερόμενη στον συμβολισμό των δηλώσεων Τσαβούσογλου από την Αμμόχωστο, εκτίμησε πως θα κριθεί πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

 

 

Τα λεγόμενα της κ. Μπακογιάννη σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας πως δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μια συμφωνία που θεωρεί επιζήμια. Σημείωσε ακόμη, πως ακόμη σήμερα ακούγονται φωνές εντός της ΝΔ που μιλούν για προδοτική και επιζήμια συμφωνία.

 

 

«Η διγλωσσία αυτή ξοδεύει το εθνικό μας κεφάλαιο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

 

Να εξαντλήσει η κυβέρνηση κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αναφορικά με τα μακεδονικά προϊόντα, που είναι – όπως είπε – προ των πυλών, ζήτησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

 

 

Ο Νίκος Δένδιας στην εισαγωγική του τοποθέτηση περιέγραψε τους στόχους του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι απαντήσεις στα θέματα που έθιξαν οι βουλευτές θα δοθούν κεκλεισμένων των θυρών.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ