Ο ανασχηματισμός του τσίρκου - Του Γιώργου Τέσση

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας ιδιοκτήτης τσίρκου, ο μικρός Αλέξης. Ο Αλέξης μας λοιπόν, είχε ένα μικρό περιφερόμενο θίασο που γυρνούσε από χωριό σε χωριό ανεβάζοντας διάφορες παραστάσεις για να διασκεδάζει τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έβγαζε το μεροκάματο χωρίς πολύ κόπο και ιδρώτα...

Κάποια στιγμή τη χώρα την κτύπησε η κρίση. Τα μεγάλα θέατρα έπαθαν  ζημιές και ο κόσμος στράφηκε προς το μικρό τσίρκο του Αλέξη για να βρει παρηγοριά. Ο δαιμόνιος Αλέξης μας πήρε κάτι δευτεροκλασάτους από τα μεγάλα θέατρα και χωρίς ούτε ο ίδιος να το καταλάβει, βρέθηκε στα μεγάλα σαλόνια της τέχνης.

 

Η παράστασή του περιελάμβανε δράκους, τέρατα, κλεφτοκοτάδες κλόουν και άγρια θηρία που το μόνο που είχαν στο μυαλό τους ήταν πως θα καταφέρουν να φάνε τους θεατές του τσίρκου. Η παράσταση είχε τα χάλια της. Τα άλογα ήταν κουτσά, οι θεατές βαρέθηκαν το αστείο με τους κλόουν που έσκιζαν το μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα όλοι κατάλαβαν ότι το εισιτήριο για τη παράσταση ήταν πανάκριβο. Ο Αλέξης, που ήταν πανέξυπνος, είχε υποσχεθεί ότι η είσοδος στο τσίρκο θα ήταν δωρεάν και μάλιστα θα έδινε δώρο αυξήσεις και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά είχε "ξεχάσει" να πει ότι η έξοδος από την παράσταση ήταν πανάκριβη.

 

Τότε οι θεατές, με εξαίρεση κάποιους κλακαδόρους που έναντι αμοιβής είχε τοποθετήσει ο Αλέξης στην κερκίδα των θεατών, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πληρωμένα κομματόσκυλα και κομματοκούταβα του Αλέξη, είχαν εξαγριωθεί με την παράσταση.

 

 

Την ώρα της παράστασης ο Αλέξης έκλεβε το χωριό, πουλούσε μέχρι και το όνομά του, ενώ ταυτόχρονα ο στρατιωτικά ντυμένος Πάνος φώναζε «αέρα» μπας και του πάει γούρι και κάτσει η μπίλια «στα τέσσερα» κόκκινο. Όταν μάλιστα μια από τα μέλη του θιάσου του Αλέξη, η πριγκίπισσα Ράνια, πιάστηκε να έχει πάρει μέχρι και επίδομα ενοικίου για να παίξει στη παράσταση, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο!

 

Ο πανούργος Αλέξης τότε σκέφθηκε κάτι μαγικό! Θα έκανε ανασχηματισμό!!! Το είχε δει που το έκαναν τα μεγάλα θέατρα στο παρελθόν και είπε να το κάνει και αυτός. Επειδή όμως ακόμα και σε αυτό ήταν τσαπατσούλης και ημιμαθής, νόμιζε ότι ανασχηματισμός σημαίνει να αλλάξεις τη σειρά που εμφανίζονται στη παράσταση οι κλόουν και οι τσαρλατάνοι. Ενώ παλαιότερα εμφανίζονταν πρώτα οι κλόουν μετά τα κουτσά άλογα και στο τέλος τα άγρια θηρία, αποφάσισε λοιπόν να βγαίνουν πρώτα τα κουτσά άλογα, μετά τα άγρια θηρία και στο τέλος οι κλόουν. 

Για το γεγονός ότι ο κυρ Φώτης ντύθηκε υποδεκανέας του Πάνου δεν μπορώ να κάνω πλάκα! Είναι αστείο από μόνο του...

 

Έτσι, πανευτυχής ο Αλέξης μας, πίστεψε ότι το τσίρκο μετατράπηκε ξαφνικά σε όπερα της Βιέννης μόνο και μόνο επειδή έκανε ανασχηματισμό και κάπως έτσι ζήσανε αυτοί καλά και εμείς χειρότερα.

Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
 

 *Ο Γιώργος Τέσσης είναι τομεάρχης οργανωτικού της ΝΔ της Β1 Αθηνών και μέλος του τομέα εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Δημοσίας Τάξεως.