"Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων κρατάει ομπρέλα τώρα που βρέχει ευρώ"

 

Ανακοινώθηκε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 320 εκ. ευρώ για την δημιουργία έξυπνων πόλεων. Υπάρχει μεγάλη κυβερνητική ώθηση για τον εκσυγχρονισμό των πόλεων και είναι απόλυτη ανάγκη να συμμετέχει ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων σε αυτή την παγκόσμια τάση εκσυγχρονισμού χωρίς να κρατάει ομπρέλα τώρα που βρέχει ευρώ. Είναι γεγονός ο Δήμος μας έχει υιοθετήσει όλα τα αναγκαία προγράμματα όπως το ΣΒΑΚ αλλά δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ακόμα αυτά που θα τοποθετήσουν τον Δήμο μας στον χάρτη των έξυπνων πόλεων. 

 

Γράφει ο Ιωάννης Γλυκοφρύδης - Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Αλλάζουμε Μαζί

 

Στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη από την ICTPLUS στις 6-10-2021  συμμετείχαν περίπου 3000 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και οι ομιλητές ήταν εταιρείες με λύσεις για τις έξυπνες πόλεις αλλά και εκπρόσωποι ΟΤΑ και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

 

Τα συμπεράσματα για την δημιουργία έξυπνων πόλεων είναι πλέον διαχρονικά και εστιάζουν σε λύσεις για την ψηφιακή μετάβαση με έμφαση στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι προσφερόμενες λύσεις χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς όπως:

 

Η αειφόρος ανάπτυξη για το περιβάλλον, την οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση οικολογικών λύσεων που χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών για την λειτουργία των έξυπνων πόλεων.  Επίσης είναι αναγκαία η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. 

 

Οι δήμοι χωρίς ψηφιακές υποδομές και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων Δήμων και μέσω της παρακολούθησης ειδικών συνεδρίων όπως το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe που φιλοξένησε ο Δήμος Λαρισαίων στις 13-15 Οκτωβρίου.  

 

Για τον συσχετισμό των συμπερασμάτων του συνεδρίου με τις ανάγκες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ, Θεοδώρων θα επισημάνουμε τα ακόλουθα. 

 

Ο σχεδιασμός πλέον ακολουθεί ολοκληρωμένη προσέγγιση όπως στην  περίπτωση της εγκατάστασης Δημοτικού φωτισμού με LED σε στύλους που παρέχουν ταυτόχρονα WiFi με δικτύωση πλέγματος (GRID) και επίσης παρέχουν την δυνατότητα τηλεχειρισμού συνολικά στον φωτισμό, στις θέσεις Παρκινγκ, στην συλλογή των σκουπιδιών, σε κάμερες ασφάλειας, στην ρύθμιση  κυκλοφορίας, ελέγχου σε ενεργειακούς αισθητήρες κτιρίων κ.α. Ταυτόχρονα συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για την λήψη αποφάσεων που στοχεύουν στην βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων κοινοτήτων.  

 

Για τον σχεδιασμό μιας «πράσινης πλατείας» π.χ. δεν αρκεί η απλή τοποθέτηση δέντρων και φωτισμού με LED αλλά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με αισθητική και λειτουργικότητα για τον πολίτη με φωτοβολταϊκά για την τροφοδοσία του φωτισμού, παγκάκια με παροχή για φόρτιση συσκευών, ενημερωτικών ψηφιακών πινακίδων, κ.α.   

 

Είναι ξεκάθαρο ότι για την ουσιαστική δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος «έξυπνης πόλης»  στον Δήμο μας σαν πρώτο βήμα είναι αναγκαία η δημιουργία τμήματος ΙΤ (Information Technology) με ευθύνη τον σχεδιασμό και υλοποίηση  λύσεων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη έξυπνη πόλη. Όλοι οι Δήμοι που παρουσίασαν λύσεις είχαν Δ/νση ΙΤ. Ο Δήμος μας το έχει άμεσα ανάγκη και θα πρέπει να επενδύσει στην ψηφιακή τεχνολογία για την μελλοντική ανάπτυξη του.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα βρεθούμε αρωγοί όλη η αντιπολίτευση μηδενός εξαιρουμένου.