O χειμώνας δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Βαρυχειμωνιά με κύριο χαρακτηριστικό το τσουχτερό κρύο έρχεται μετά το ανοιξιάτικο διάλειμμα του καιρού.

 

Σύμφωνα με νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καιρό των επόμενων ημερών, αναμένεται αρχικά ανοιξιάτικος και μετά με έντονα φαινόμενα.

 

Ειδικότερα, με ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας με τον υδράργυρο σε τροχιά ανόδου και να «φλερτάρει» τοπικά ακόμα και με τους 20 βαθμούς Κελσίου.

 

Ωστόσο, το σκηνικό θα αλλάξει και πάλι καθώς «ο χειμώνας ο οποίος ήρθε με καθυστέρηση στη χώρα μας κι όχι μόνο, φαίνεται πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη».

 

Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου του OPEN:

 

Με ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας με τον υδράργυρο σε τροχιά ανόδου ο οποίος αναμένεται να “φλερτάρει” τοπικά ακόμα και με τους 20 βαθμούς κελσίου δημιουργώντας ένα ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία που συνοδεύει τον Φεβρουάριο ο οποίος αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.

 

Μοναδική παραφωνία στην όλη αυτή καιρική κατάσταση οι πρωινές ομίχλες αλλά και το κρύο τη νύχτα και το πρωί, καταστάσεις φυσιολογικές για το μήνα που διανύουμε. Έτσι λοιπόν το παραδοσιακό “τσίκνισμα” θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό του “τσικνονέφους” αφού και οι άνεμοι θα είναι ήπιοι.

 

…ΜΑ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΚΙΩΣΕΙ ΜΕΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΣΕΙ

 

Μπορεί οι επόμενες ημέρες να θυμίσουν άνοιξη, παρόλα αυτά ο χειμώνας ο οποίος ήρθε με καθυστέρηση στη χώρα μας κι όχι μόνο, φαίνεται πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Αυτό σημαίνει ότι μετά κι από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, θα ακολουθήσει και πάλι βαρυχειμωνιά φέρνοντας το τσουχτερό κρύο και τις κακοκαιρίες ξανά στη γειτονιά μας.

 

Η ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ “ΜΑΡΤΥΡΑ” ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

 

Η παραπάνω εξέλιξη αποκαλύπτεται από τις μετεωρολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αρκετά ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, εκεί δηλαδή όπου η τροπόσφαιρα παραδίδει τη σκυτάλη στη στρατόσφαιρα και η οποία είναι γνωστή στους περισσότερους από την τρύπα του όζοντος για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή. Την στρατόσφαιρα την ονομάζουμε αλλιώς και οζονόσφαιρα γιατί εκεί συναντάμε το όζον και που μας προστατεύει από την υπεριώδη βλαβερή ακτινοβολία.

 

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ

 

Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική, θα ανοίξει τον δρόμο στο πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό υπολογίζουμε να συμβεί περίπου μία με δύο εβδομάδες αφότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης.

 

Το ερώτημα τώρα που γεννάται είναι πώς αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας. Σαφείς απαντήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε με την έννοια ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τύπο καιρού που θα προκύψει. Σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ένα διάστημα με κακοκαιρίες και πολύ πιθανό με αρκετό κρύο. Αν θα χιονίσει όμως που και πόσο δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλά γεωγραφικά θα φτάσει αυτό το πολικό ψύχος και πώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της Μεσογείου, της Αδριατικής αλλά και της Μαύρης θάλασσας.

 

Πάντως οι ενδείξεις θέλουν μετά και από αυτό το ανοιξιάτικο καιρικό διάλειμμα, να ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετές και επικίνδυνες κακοκαιρίες όπου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου (κατά διαστημάτα).

 

Ο χειμώνας λοιπόν μπορεί να άργησε, αλλά μάλλον δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια του. Λέτε να δούμε ξανά τα χιόνια να φτάνουν μέσα σε πόλεις αλλά και στη θάλασσα?

 

Ακολουθεί χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (βαθύ πορτοκαλί – κόκκινο χρώμα) πάνω από την Αρκτική.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ