Ο κίνδυνος του μπάρμπεκιου για την υγεία και πώς θα προστατευτείτε

Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μια μέθοδος μαγειρέματος ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει περισσότερος χρόνος για μπάρμπεκιου στο σπίτι ή εξόδους για φαγητό σε ταβέρνες οπού τα κάρβουνα καίνε ασταμάτητα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα και ιδιαίτερα όταν αφορά κρέας ή προϊόντα του, έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

 

Πιο συγκεκριμένα, όταν το κρέας μαγειρεύεται στα κάρβουνα, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν τη δημιουργία χημικών ενώσεων που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προκαλώντας μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό.

 

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρόποι προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή των εν λόγω δυνητικά επιβλαβών ουσιών.

 

Ειδικότερα, συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσης «ξεροψημένων» κομματιών κρέατος με πολλές σκούρες και σκληρές επιφάνειες, όπου η συγκέντρωση των ετεροκυκλικών αμινών είναι υψηλότερη. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να κόβετε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να συντομεύσετε το χρόνο μαγειρέματος, ενώ το μαρινάρισμα με ποικιλία μπαχαρικών και μυρωδικών μπορεί να περιορίσει τη δημιουργία επιβλαβών χημικών ενώσεων.

 

 

neadiatrofis.gr