Ο Κώστας, ο Άκης, ο Γιάννος... και ο Mπάμπης ο σουγιάς

Στην σπουδαία ελληνική, σπονδυλωτή ταινία “Η κάλπικη λίρα”, ο Μίμης Φωτόπουλος, παίζει έναν μικρο-απατεώνα επαίτη που παριστάνει τον τυφλό για να καρπώνεται την ελεημοσύνη των περαστικών. Η χαρακτηριστική ατάκα που λέει είναι ένα μακρόσυρτο «αόματος». Σαν τον Κώστα Σημίτη ένα πράμα, κατά τη διάρκεια της πιο διεφθαρμένης περιόδου που γνώρισε μεταπολεμικά, δυτικό κράτος. Μια περίοδος που η μακαρίτισσα η Μαλβίνα μας είχε προειδοποιήσει από τότε και που θα έκανε ακόμα και τους περιβόητους γκάνγκστερ της ποτοαπαγόρευσης στο Σικάγο, να υποκλίνονται με σεβασμό.

 

 

Χθες, μετά από μια μαραθώνια απολογία στον ανακριτή, ο Γιάννος -με δύο “ν”- Παπαντωνίου και η σύζυγός του, προφυλακίσθηκαν, με τις κατηγορίες που τους βαραίνουν να είναι, μεταξύ άλλων, ξέπλυμα χρήματος και παθητική δωροδοκία.

 

 

Προσέξτε, ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι απλά ένας πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο -αόματος- Κώστας Σημίτηςεμπιστεύτηκε το “θαύμα” του “Εκσυγχρονισμού“. Ήταν ο πανίσχυρος “τσάρος” της οικονομίας που καθόταν δίπλα-δίπλα στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 

 

 

 

Ήταν η εποχή που: υπερτιμολογήθηκε, εις βάρος του φορολογούμενου, ότι δημόσιο έργο υπήρχε και δεν υπήρχε. Η εποχή που έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος προς τα πάνω, με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου… που αγοράζαμε τα εξοπλιστικά “σαπάκια” που ντίλαραν -με την δέουσα μίζα- γερμανικές και γαλλικές εταιρείες και που προετοιμάζαμε την ένταξη μας στην ΟΝΕ, με δημιουργική λογιστική, ψεύτικα στοιχεία και… swap.

 

 

«Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, στο ΣΚΑΙ, πριν περίπου ένα χρόνο, ο Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να πετούν μπροστά του σαν χάρτινες σαΐτες σε σχολική αίθουσα και που πλέον πρέπει να απαντήσει σε μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Ήταν απλά ανίκανος, ανόητος ή συμμέτοχος;

 

 

Από τους “σωματοφύλακες” του Κώστα Σημίτη, στη δικαιοσύνη έχουν οδηγηθεί ή καταδικαστεί -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι: Ακης Τσοχατζοπουλος, Θεόδωρος ΤσουκάτοςΧρήστος ΜαγκούφηςΝίκος Σαλαγιάννης και Τάσος Μαντελης. Στους υπόλοιπους, όπως λένε οι κακές γλώσσες, έχει υποσχεθεί υπουργείο ή ΔΕΚΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Τα δεκάδες επιφανή στελέχη που βύθισαν τη χώρα στη διαπλοκή, ήταν συνεργάτες ενός πανίσχυρου πρωθυπουργού, όχι απλά αυτόνομοι πυρήνες ανομίας! Το υπουργικό συμβούλιο επί Σημίτη ήταν “άριστο” πριν γίνει μόδα η “αριστεία” από τη ΝΔ του Κυριάκου.

 

 

 

Η έρευνα για τις δραστηριότητες του ζεύγους Παπαντωνίου, ανέβαλε πρόσφατα και μια πολύ ενδιαφέρουσα -προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου- εκδήλωση, όπου ο Γιάννος Παπαντωνίου θα παρουσίαζε το βιβλίο του “Αντιμέτωποι με το μέλλον: Προκλήσεις και Διλήμματα για την Ελλάδα”. Ομιλητές στην εκδήλωση δε θα ήταν κάποιοι από τους παλιούς του “συντρόφους”, αλλά οι εκπρόσωποι του “Μητσοτακικού μπλοκ”, Θάνος Βερεμής και Μιράντα Ξαφά, όπου και θα μας ανέλυαν το πως ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδήγησε στη χρεοκοπία, καταστρέφοντας ότι είχαν με κόπο χτίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης με το Γιάννο Παπαντωνίου και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 

 

 

Μικρογραφία

 

 

ΥΓ. Η έρευνα για τις δραστηριότητες του Γιάννου Παπαντωνίου οδήγησε στην προφυλάκισή του επειδή η Βουλή δήλωσε αναρμόδια και ο φάκελός του δεν κλειδώθηκε στο χρονοντούλαπο του δωματίου 131 της Βουλής, αλλά πήγε πίσω στη δικαιοσύνη. Όπως και ο φάκελος της Novartis, όπου και αναμένουμε -αν όλα πάνε καλά- η δικαιοσύνη να πιστοποιήσει αυτό που όλοι υποπτευόμαστε...

 

 

ΥΓ2. Όταν η Βουλή είχε κάνει προανακριτική επιτροπή για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και το Γιάννο Παπαντωνίου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθούσαν να πείσουν πως οι λογαριασμοί που εξέταζαν οι βουλευτές της επιτροπής, ήταν... τηλεφωνικοί αριθμοί! Μάλιστα το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ έγραφε χαρακτηριστικά πως «Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως». Το κείμενο είχε τις υπογραφές -μεταξύ άλλων- των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μ. Καρχιμάκη, Κ. Κουλούρη και Γ. Νιώτη.

 

 

Κατανοητό; Κατανοητό.

 

 

Του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη

Πηγή: koutipandoras.gr