Ο Παναθηναϊκός έδειξε πού πάει κι ας του έδειξε η Ρέιντζερς το “πόσο απέχει”..... ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ 


Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την καλή ομαδική λειτουργία αλλά και την “αστοχία” του Παναθηναϊκού στο Άιμπροξ.

 

Σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι προκριματικής φάσης του Champions League, η κατάσταση τα ζητάει όλα: καλό πλάνο παιχνιδιού, πολύ καλή εκτέλεση του πλάνου, καλή ομαδική απόδοση, καλή ατομική απόδοση, καλή ομαδική τεχνική, καλή ατομική τεχνική.

 

Το βράδυ της Τρίτης στο Άιμπροξ ο Παναθηναϊκός έδειξε πολλά ως σύνολο για περίπου 50’ αγωνιστικά λεπτά και έπαιξε ποδόσφαιρο αρκετό για να του δώσει δύο γκολ. Όμως δεν τα έβαλε. Και είδε τη Ρέιντζερς να του δείχνει με απόλυτο τρόπο τι σημαίνει αποτελεσματικότητα. Οι Σκωτσέζοι αξιοποίησαν τις μικρότερης αξίας ευκαιρίες (xGoals 1.17) και πέτυχαν δύο γκολ. Ο Παναθηναϊκός έμεινε με την ικανοποίηση ότι έφτιαξε καλές ευκαιρίες (xGoals 1.66). Αλλά δεν το έβαλε.

 

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο και για όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός ήταν η φανερά πιο έτοιμη, η πιο ώριμη ομάδα του τερέν. Προσαρμοζόταν πολύ καλά στις προσπάθειες επιθετικής ανάπτυξης των Ρέιντζερς και ήξερε να μεταβεί άμεσα και συντονισμένα στην επίθεση. Το ίδιο καλά λειτουργούσε και το άμεσο πρέσινγκ που ασκούσε όταν έχανε την μπάλα.

 

Δούλεψε πολύ καλά αφενός για να μην επιτρέψει μια καλή ευκαιρία στην αντίπαλο του και αφετέρου για να δημιουργήσει εκείνος καλές ευκαιρίες. Ο Τζούριτσιτς όμως δεν έβαλε δύναμη στην εκτέλεση του στο 9’ (xG ~0.36), στην μεγαλύτερη, με όρους xGoals, ευκαιρία του Παναθηναϊκού. Όπως και ο ίδιος σχολίασε μετά το ματς, θα ήταν ένα άλλο παιχνίδι.

 

Η Ρέιντζερς δεν έκανε “καλύτερο παιχνίδι”. Έκανε όμως πιο αποτελεσματικό παιχνίδι. Πέτυχε δύο γκολ με μόλις τρεις τελικές εντός περιοχής. Και τα δύο τέρματα ήρθαν όταν ο Παναθηναϊκός είχε μεταφέρει το block του ψηλά. Στην πραγματικότητα όλα τα “κακά” του Παναθηναϊκού του συνέβησαν όταν βρέθηκε ψηλά στο γήπεδο. Η επίθεση του πρώτου γκολ ξεκινά από τον Μπάτλαντ μετά από απόκρουση σε σουτ του Τζούριτσιτς.

 

Η αποβολή του Βαγιαννίδη αμέσως μετά από μια απόπειρα τελικής προσπάθειας από τον Τζούριτσιτς, με τον Παναθηναϊκό ψηλά στο γήπεδο. Το δεύτερο γκολ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ομαδικό σφάλμα του Παναθηναϊκού, έρχεται όταν η ομάδα του Βιτόρια βρίσκεται ψηλά για να πιέσει ενώ αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο. Δεν ήταν λάθος το πλάνο, ήταν λάθος η εφαρμογή του. Και στα δύο γκολ, η Ρέιντζερς βρήκε τρόπο να ξεφύγει από την πίεση και να χτυπήσει με ταχύτητα στην επιθετική μετάβαση. Μια ομάδα που δεν το έκανε αυτό πέρσι συχνά, να μένει ψηλά στο γήπεδο όταν δεν έχει την μπάλα, βρέθηκε σε καταστάσεις που δεν τις αντιμετώπισε καλά. Και το πλήρωσε.

 

Υποσχόμενο το πρώτο δείγμα

 

Αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα του ματς. Υπάρχει όμως και η συζήτηση σχετικά με το πρώτο επίσημο δείγμα του Παναθηναϊκού που φτιάχνει ο Βιτόρια, και αυτό ήταν, μέχρι την αποβολή του Βαγιαννίδη, ενθαρρυντικό και υποσχόμενο.

 

Είχε διαφορετική νοοτροπία από την “περσινή” στα μεγάλα παιχνίδια – δηλαδή ήταν πιο επιθετική, πιεστική και έντονη η στάση του κατά την αμυντική λειτουργία και ήταν διαρκής η προσπάθειά του να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο και να αντιδρά καλύτερα όταν κυκλοφορούσε την μπάλα υπό πίεση. Και εκτός από νοοτροπία, είχε πολύ καλή ενδοεπικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών και γι’ αυτό έμεινε συγκεντρωμένος στο πλάνο του.

 

Προσαρμοζόταν πολύ καλά σε κάθε διαφορετικό μοτίβο επιθετικής ανάπτυξης των Σκωτσέζων και ήξερε τι ήθελε να κάνει κάθε φορά που επανακτούσε την κατοχή – γι’ αυτό και το έκανε με ταχύτητα.

 

Ο Πέδρο Τσιριβέγια είναι ένας που τακτοποιεί καλά τον Παναθηναϊκό στην επιθετική ανάπτυξη και συγχρόνως κάποιος που διαβάζει καλά το παιχνίδι για να προστατεύει την αμυντική του γραμμή. Και αυτό είναι το καλύτερο νέο σχετικά με τις μεταγραφές του.

 

Αν προσθέσει ποιότητα στα χαφ ώστε να έχει και άλλη λύση εκτός από τον πολύ καλό σε αυτό το ματς Μπακασέτα, και αν προσθέσει ακόμη έναν ποιοτικό εξτρέμ με καλές εκτελέσεις, ο Παναθηναϊκός, τώρα που ελπίζει ότι έχει έναν τερματοφύλακα καλύτερο με τα πόδια, έχει την προοπτική να είναι μια καλύτερη ομάδα από την περσινή.

 

Επιστρέφοντας στην κουβέντα για τον ανοιχτό λογαριασμό με την Ρέιντζερς, η ερώτηση είναι σχετική με το αν “γυρίζει” αυτό στο ΟΑΚΑ. Ομάδες που χάνουν 2-0 εκτός έδρας στο πρώτο ματς σε ευρωπαϊκά νοκ άουτ προκρίνονται στη ρεβάνς σε μόλις 10-15% των περιπτώσεων.

 

Τι πρέπει να συμβεί για να τα καταφέρει; Να είναι όσο καλός ήταν, στην ομαδική λειτουργία, μέχρι την αποβολή, και τούτη τη φορά να είναι πιο αποτελεσματικός ή πιο “τυχερός” στις εκτελέσεις. Να προηγηθεί. Και έπειτα να “το ζήσει” με τον κόσμο του. Το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πλέον η Ρέιντζερς, που είναι υπό κατασκευή, θα έχει καλύτερο ρυθμό από αυτόν που είχε στην Σκωτία.

 

Την ευκαιρία του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο Παναθηναϊκός την έχασε στο Άιμπροξ, εκεί όπου είχε το πλεονέκτημα μιας ομάδας πιο έτοιμης από την αντίπαλό του. Για να πετύχει τώρα την υπέρβαση χρειάζεται να τα κάνει εκείνος όλα σωστά και να έχει στο ΟΑΚΑ όση τύχη δεν είχε στο Άιμπροξ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ