Ο ΠΑΟΚ το έφερε… Τούμπα, οι "μνηστήρες" έμειναν τρεις

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί της ΑΕΚ και τους τρεις μνηστήρες που έμειναν στην διεκδίκηση του τίτλου.

 

Ήταν Τετάρτη βράδυ, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει… χαρακίρι αφήνοντας δύο πολύτιμους βαθμούς στη Λαμία, η ΑΕΚ είχε… ισοπεδώσει τον Παναθηναϊκό με 3-0.

 

Ο Λουτσέσκου προσπαθούσε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, μιλούσε για έλλειψη ενέργειας, την ώρα που ο Αλμέιδα ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση, έβλεπε στην ομάδα του τα στοιχεία που την έκαναν πρωταθλήτρια την περασμένη σεζόν. Η γενική αίσθηση ήταν μία: Ο ΠΑΟΚ πετούσε λευκή πετσέτα, οι δυνάμεις του τον είχαν εγκαταλείψει, η ΑΕΚ έφερνε την κατάσταση εκεί που ήθελε. Όμως…

 

Είναι Κυριακή βράδυ, ο ΠΑΟΚ κάνει τεράστια ανατροπή και πιστεύει ξανά στον τίτλο, η ΑΕΚ από σίγουρη πρωταθλήτρια, γίνεται εκ νέου τρωτή και το θρίλερ επιστρέφει.

 

Ας το παραδεχτούμε, ας βγούμε από τον μικρόκοσμο του οπαδισμού, αυτό το φινάλε είναι πάνω από τις δυνατότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ζήσουμε με αγωνία, γιατί όχι, μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι πολλές οι φορές που είπαμε τέλος, είναι άλλες τόσες που διαψευστήκαμε και το πρωτάθλημα παραμένει… ορφανό.

 

Πήρε ξανά μπροστά η μηχανή του ΠΑΟΚ

 

Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούσαν δύσκολη την επιστροφή του ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση της κούπας. Όχι γιατί δεν πίστευα στις δυνατότητες του γκρουπ, αλλά γιατί με οδήγησε ο προπονητής του στο συμπέρασμα της… παραίτησης, κάνοντας λόγο για ένα σύνολο που είχε μείνει από… καύσιμα.

 

Εκτός κι αν ο δαιμόνιος Ρουμάνος τεχνικός το έκανε για να μας αποπροσανατολίσει, ή και για να… τσιγκλήσει το εγώ των ποδοσφαιριστών του. Είναι μέρος του παιχνιδιού τα "mind games" τίποτα δεν αποκλείω εδώ που φτάσαμε. Μια λεπτομέρεια, μια στιγμή, ένα τέχνασμα, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είναι αυτό που θα… αποφασίσει για τον φετινό πρωταθλητή.

 

Φαντάζομαι, πως στο 75ο λεπτό του ντέρμπι της Τούμπας και τη στιγμή που ο Βίντα νίκησε από κοντά τον Κοτάρσκι, "λύγισαν" και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του ΠΑΟΚ. Πως θα γυρνούσε αυτό το ματς, με ποια ψυχικά αποθέματα;

 

Η διάψευση ήρθε σε δύο δόσεις, Κωνσταντέλιας στις 81΄ και Σάστρε στο 90΄ (εγώ βλέπω να κάνει επαφή ο Μπάμπα αλλά μικρή σημασία έχει) στέρησαν το δικαίωμα από την ΑΕΚ να "κλειδώσει" τον τίτλο μέσα στο… σπίτι τους και παράλληλα, ανανέωσαν τις ελπίδες όλων στην ομάδα για τον τίτλο.

 

Η πίστη στο πλάνο

 

Αν ψάξει κανείς μέσα από την στατιστική να εξηγήσει τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ δεν θα το καταφέρει. Και η ΑΕΚ να νικούσε το ίδιο θα ίσχυε, οι αριθμοί είναι πολύ κοντά, οι δύο ομάδες είχαν τα δικά τους καλά διαστήματα, τις δικές τους στιγμές. Σε όλα τα Playoffs κάποιες μικρές λεπτομέρειες κρίνουν τα ματς. Οι Θεσσαλονικείς έμειναν συγκεντρωμένοι στα δύσκολα, δεν τα παράτησαν, συνέχισαν να πιστεύουν στο πλάνο, ακόμη κι όταν βρέθηκαν για κάποια λεπτά εκτός στόχου.

 

Αυτά είναι στοιχεία που περνάνε στο dna μιας ομάδας, μέσα από μια σκληρή διαδικασία και φέρουν την υπογραφή του προπονητή, αλλά και των προσωπικοτήτων που διαθέτει. Ο Κωνσταντέλιας φέτος μας… συστήνεται τόσο έντονα, με τα πάνω και τα κάτω του, που λογικά συνοδεύουν το νεαρό της ηλικίας του. Είναι ατόφιο ταλέντο, στα καλά του μπορεί να κρίνει ματς και μάλιστα ντέρμπι, παιχνίδια άλλου ειδικού βάρους.

 

Μπορεί στο τέλος της διαδρομής να αποδειχθεί… χρυσό το χθεσινό αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα ματς που ο Λουτσέσκου δικαιούταν να κρατήσει ψηλά στη λίστα των επιτυχιών, γιατί ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και με έναν τρόπο που μόνο ένα σύνολο με αρχές μπορούσε να πετύχει.

 

Η χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ

 

Άφησα στο τέλος την ΑΕΚ, γιατί η ίδια έχασε την ευκαιρία να… σχολάσει το γάμο. Όταν προηγήθηκε 2-1 το μυαλό της… χάλασε, παρασύρθηκε. Θα μπορούσε να σβήσει το ματς. Ακόμη και στο 2-2 ήταν απόλυτα ευνοημένη, ο ένας βαθμός παραπάνω έθετε και τον Ολυμπιακό εκτός μάχης, στην ισοβαθμία η Ένωση υπερτερεί και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

 

Η αγωνιστική που αφήνουμε πίσω, ένα πράγμα επιβεβαίωσε. Ο Παναθηναϊκός απώλεσε κάθε ρεαλιστική ελπίδα. Οι άλλοι 3 "μνηστήρες" παρέμειναν στο… κόλπο, οι πιθανότητες εξακολουθούν και δίνουν στην ΑΕΚ το πάνω χέρι, αλλά το εξ αναβολής ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στις 12 Μαΐου μπορεί να θέσει ξανά νέα δεδομένα στην ατζέντα. Παραμείνετε… ανήσυχοι, θα μας βγάλουν την ψυχή οι διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος. Πάρτε μια ανάσα (οι Ολυμπιακοί εξαιρούνται) μέρες που έρχονται και το ξανασυζητάμε…

 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ