Ο Ρώσος δημοσιογράφος που «δολοφονήθηκε» χθες εμφανίστηκε ζωντανός

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο που αναφέρθηκε ότι δολοφονήθηκε χθες στο Κίεβο εμφανίστηκε στην τηλεόραση - Η «δολοφονία» του σκηνοθετήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας

 

 

 

Σύγχυση προκαλεί η ζωντανή εμφάνιση του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, που αναφέρθηκε χθες ότι σκοτώθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας. 

Ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε σήμερα στην τηλεόραση σώος και αβλαβής, προκαλώντας έκπληξη. 

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Βασίλι Γκρίτσακ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία σκηνοθέτησε το θάνατο του Μπαμπτσένκο για να πιάσει αυτούς που προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν και να ξεσκεπάσουν Ρώσους πράκτορες. Το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και ένα μήνα. 

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας, η δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο ζητήθηκε από ρώσους πράκτορες», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη ένα άτομο. 

«Δεν είχα άλλη επιλογή»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπαμπτσένκο απολογήθηκε λέγοντας: «Έχω αναγκαστεί να πάω σε κηδείες φίλων και συναδέλφων και ξέρω το αρρωστημένο συναίσθημα». Ο ίδιος δεν μίλησε ούτε στους πιο δικούς του ανθρώπους για το σχέδιο, ενώ ευχαρίστησε όσους θρήνησαν το θάνατό του. 

«Ειδικά απολογούμαι στη γυναίκα μου, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση προετοιμαζόταν για δύο μήνες. 

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς η σκηνοθετημένη δήθεν δολοφονία του δημοσιογράφου οδήγησε στη σύλληψη ενός υπόπτου, ούτε πώς σχεδιάστηκε. 

Για «προπαγανδιστική» δολοφονία μιλά η Ρωσία

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ότι είναι ευτυχές που ο κ. Μπαμπέντσκο είναι ζωντανός. Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η σκηνοθετησία του θανάτου έγινε για προπαγανδιστικούς λόγους, μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο Interfax. 

Η «δολοφονία» του προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ουκρανία «έδειξε» την Ρωσία ως υπεύθυνη.

Ο Μπαμπτσένκο θεωρείται επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να μείνει στο Κίεβο μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του, εξαιτίας μιας ανάρτησής του στο Facebook.

 

protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ