Ο βουλευτής Γ. Ψυχογιός για την φαρμακευτική κάνναβη

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που προάγει και διευκολύνει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και την πρόσβαση ασθενών σ’ αυτήν.

 

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία χώρα που επιχειρεί με το παρόν σχέδιο νόμου να εντάξει τη φαρμακευτική κάνναβη και τα προϊόντα της στο ιατροφαρμακευτικό της σύστημα. «Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχουν ήδη επιτύχει με κάποιον τρόπο. Αυτό προβλέπεται και σε ψήφισμα του ΟΗΕ, όπου υιοθετήθηκαν οι οδηγίες αναφορικά με τις εθνικές πολιτικές για τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε ελεγχόμενες ουσίες-φάρμακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .

 

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό έχει αρχίσει να συζητητείται εδώ και δύο χρόνια περίπου στη χώρα μας: «Δεν είναι ούτε κεραυνός εν αιθρία ούτε ήρθε την τελευταία στιγμή. Βέβαια οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αναζητήσουν και τους συναδέλφους τους στο Λαϊκό Κόμμα και να δουν πώς αντίστοιχα ψηφίζουν σε τέτοια νομοσχέδια στις χώρες τους και στα ευρωπαϊκά όργανα».

 

Ο βουλευτής σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τις παγκόσμιες προοπτικές για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, επιχειρεί προσεκτικά να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. «Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός κοινωνικού αιτήματος και για τη ρύθμιση μιας πραγματικότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε σχετική Ερώτηση που είχαν κατεθέσει 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2017:

 

«Είχαμε παρατηρήσει ότι οι συνθήκες του κρατικού μονοπωλίου είναι ασφυκτικές. Δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών, δεν διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και το λογικό κόστος των προϊόντων. Δεν αξιοποιούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της φαρμακευτικής κάνναβης, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βεβαίως την ενίσχυση των εξαγωγών. Αυτά τέθηκαν από τους φορείς στη Βουλή αλλά και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου».

 

Επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το συμφέρον των ασθενών: «Φυσικά πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά σε αυτήν την αίθουσα τους ανθρώπους οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς, οροθετικοί ή πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και τις βιοτικές τους ανάγκες, έχοντας παράλληλα να υποστούν και τη ρετσινιά, τον στιγματισμό και τον κίνδυνο να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή…