Οι 8 τροφές που ωφελούν το πάγκρεας

Το πάγκρεας αποτελεί σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος.

Είναι όργανο με διπλή λειτουργία που επιτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα:

 

 

- Τον πεπτικό (εξωκρινή) αδένα, ο οποίος παράγει το παγκρεατικό υγρό που παρέχει ένζυμα για τη διάσπαση των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων.

 

 

- Τον ενδοκρινή αδένα, στον οποίο βρίσκονται τα β-κύτταρα που διεγείρονται και εκκρίνουν ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης του αίματος από τους ιστούς και άλλες δράσεις, καθώς και κύτταρα που εκκρίνουν άλλες ορμόνες.

 

 

Όταν το πάγκρεας δεν λειτουργεί φυσιολογικά ή το άτομο πάσχει από παγκρεατίτιδα, πρέπει να προσλαμβάνει μόνο το 30% των θερμίδων από λιπαρά και αυτά να είναι φυσικής προέλευσης. Πρέπει επίσης να αποφεύγει το αλκοόλ, τις επεξεργασμένες τροφές και ειδικά τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το νερό είναι το «κλειδί» για την πρόληψη των παθήσεων που σχετίζονται με το πάγκρεας.

 

 

Δείτε ποιες τροφές να καταναλώνετε συχνά για να προστατέψετε το πάγκρεας.

 

 

 

Κουρκουμάς: Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που βοηθά στη μείωση του πόνου, ο οποίος προκαλείται από αίσθηση καψίματος στο πάγκρεας. Παράλληλα, διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνει τον διαβήτη.

 

 

Σκόρδο: Ίσως έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι τρώνε σκόρδο και μέλι με άδειο στομάχι. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και τα οφέλη του πολλαπλασιάζονται, όταν συνδυάζεται με άλλες τροφές, όπως το κρεμμύδι, το ξινόγαλο κ.α. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένοι διατροφικοί συνδυασμοί αυξάνουν την ανοσία μέσω της αποκατάστασης των ιστών πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος.

 

 

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ωφελούν το πάγκρεας, και σίδηρο, ο οποίος προλαμβάνει τη φλεγμονή. Συνδυάστε το σπανάκι με κρεμμύδι ή σκόρδο για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη. Το σπανάκι περιέχει επίσης την αντικαρκινική ουσία MGDG, μειώνοντας και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

 

 

Μπρόκολο: Τα σταυρανθή λαχανικά, στα οποία ανήκουν το μπρόκολο, τα λάχανο, το κουνουπίδι και το κέιλ, καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο πάγκρεας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται εύκολα, αλλά και φλαβονοειδή που αποτοξινώνουν τον οργανισμό

 

 

Κόκκινα σταφύλια: Περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο πάγκρεας και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση μιας μερίδας κόκκινων σταφυλιών την ημέρα. Το κόκκινο κρασί έχει ανάλογα οφέλη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

 

 

Γλυκοπατάτες: Πιστεύετε στη θεωρία που λέει ότι οι τροφές που μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα, συμβάλλουν στην υγεία τους; Κλασικά παραδείγματα είναι τα καρύδια που ωφελούν τον εγκέφαλο, το σέλινο για τα οστά και οι ντομάτες για την καρδιά. Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος έως και 50%. Παράλληλα, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

 

Ρίγανη: Αποτελεί υποσχόμενη θεραπεία για τις διαταραχές που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως ο διαβήτης, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με ενδείξεις, η ρίγανη είναι μια ισχυρή αντιυπεργλυκαιμική ουσία που ωφελεί το πάγκρεας.

 

 

Πικραλίδα: Το αφέψημα πικραλίδας αποτοξινώνει το συκώτι και το πάγκρεας. Το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

 

 

Πηγή: brightside.me