Οι 9 καλύτερες τροφές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία περίπου 3.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν υπέρταση.

 

Το καλό νέο είναι πως μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Σύμφωνα με διαιτολόγους, που επικαλείται το Parade, εάν αναζητάτε φαγητά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, η λίστα που ακολουθεί είναι η καταλληλότερη.

 

Οι διατροφικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ρίξετε την αρτηριακή πίεση

 

Οι 9 καλύτερες τροφές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

 

Το νούμερο ένα φρούτο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

 

Υπάρχει ένα ιδιαίτερα ευεργετικό φρούτο που όλοι το έχουν -ή μπορούν να το έχουν- στην κουζίνα τους: Οι μπανάνες. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μπανανών συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στην πραγματικότητα, μια διατροφή γενικά υψηλή σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης.

 

Ακολουθούν οκτώ ακόμη τροφές που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

 

Μούρα

 

Εκτός από τις μπανάνες, ένα άλλο φρούτο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι τα μούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες (βρίσκονται στα μπλε, κόκκινα και μοβ φρούτα και λαχανικά), οι οποίες βοηθούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα στο σώμα. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα βρίσκονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στη ροή του αίματος, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

 

Κάθε φορά που έχετε μια σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, να είστε σίγουροι ότι βοηθάτε στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα κ.ά.) είναι μια ακόμη εξαιρετική τροφή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν νιτρικά άλατα , τα οποία συνδέονται με την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.

 

Σκόρδο

 

Το να καρυκεύετε το φαγητό σας με σκόρδο είναι ένας εύκολος (και νόστιμος) τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση… αν και δεν θα είναι τόσο νόστιμα.

 

Φασόλια

 

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νατρίου. Η κατακράτηση νατρίου είναι ένας από τους λόγους αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

 

Τόφου

 

Μια φυτική πρωτεΐνη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι οι τροφές με βάση τη σόγια όπως το τόφου. Αυτό συμβαίνει επειδή η σόγια είναι χαμηλή σε λιπαρά, ενώ είναι υψηλή σε κάλιο και μαγνήσιο. Πρόκειται για δύο θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.

 

Λιπαρά ψάρια

 

Ο σολομός, ο τόνος, ο γαύρος και το σκουμπρί είναι όλα παραδείγματα λιπαρών ψαριών που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του επιπέδου της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης .

 

Παντζάρια

 

Παρόμοια με τα φυλλώδη πράσινα, τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξύ. Το νιτρικό οξύ βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αρτηριών, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

 

Μαύρη σοκολάτα

 

Εάν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης επειδή είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία συνδέονται με την πρόληψη των θρόμβων αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.