Οι επικηρύξεις στην Ελλάδα: Από την «17 Νοέμβρη», στον Παλαιοκώστα και τους δολοφόνους της Καρολάιν

Η πρώτη επικήρυξη εγκληματιών στην Ελλάδα ήταν για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» και η τελευταία για τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά

Η επικήρυξη των δολοφόνων της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, με ποσό ύψους 300.000 ευρώ, δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ένας πολιτικός που πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης απέναντι στους δράστες.

 

Αυτή άλλωστε ήταν η τέταρτη φορά, επί των ημερών Χρυσοχοΐδη στον υπουργικό θώκο της λεωφόρου Κατεχάκη, που προκρίνεται το μέτρο της επικήρυξης.

 

Οι επικηρύξεις στη χώρα μας, ωστόσο, δεν συνδέονται αποκλειστικά με το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε πλήθος επικηρύξεων, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε καταζητούμενους για τρομοκρατία.

 

Μια διαδικασία που θύμιζε «κυνήγι χαμένου θησαυρού», καθώς πολλοί ήταν οι πολίτες τις δεκαετίες του ‘70, του ‘80 και του ‘90, οι οποίοι προσπαθούσαν να μιμηθούν τους «ντεντέκτιβ», με σκοπό να πλουτίσουν.

 

Παλιά στελέχη του μεγάρου της Κατεχάκη τονίζουν, ωστόσο, ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι εξαιρετικά σπάνια οι επικηρύξεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα».

 

Η περίπτωση της «17 Νοέμβρη»

 

Η αρχή έγινε όταν επικηρύχθηκε η τότε τρομοκρατική οργάνωση-«φάντασμα» «17 Νοέμβρη». Ήταν τότε που αρκετοί πολίτες έψαχναν για… γιάφκες και… οπλοστάσια.

 

Το 1975 δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» ο σταθμάρχης της CIA στην ΕλλάδαΡίτσαρντ Γουέλς. Τότε η αμοιβή προς κάθε πληροφοριοδότη, που θα βοηθούσε στην αναγνώριση της ταυτότητας των εκτελεστών του αξιωματούχου, ήταν πέντε εκατομμύρια δραχμές.

Δολοφονία Γουέλς
Το σημείο της δολοφονίας του Ρίτσαρντ Γουέλςsansimera.gr

Πέντε χρόνια μετά, στις 16 Ιανουαρίου 1980, η τότε κυβέρνηση επικήρυξε τους εκτελεστές του υποδιευθυντή των ΜΑΤ, Παντελή Πέτρου, και του οδηγού του, Σωτήρη Σταμούλη, με οκτώ εκατομμύρια δραχμές.

 

 


O υποδιευθυντής των ΜΑΤ, Παντελής Πέτρου, και ο οδηγός του, Σωτήρης Σταμούλης

Λίγα χρόνια αργότερα υπήρξε επικήρυξη των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε έκκληση για πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών ή στελεχών αμερικάνικης υπηρεσίας.

 

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση επικήρυξε τους δολοφόνους του 53χρονου στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας, Στίβεν Σόντερς.

 

Δολοφονία Στίβεν Σόντερς
Tο αυτοκίνητο του δολοφονηθέντος άγγλου αξιωματικού Στίβεν ΣόντερςΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μακρά λίστα των επικηρύξεων περιλαμβάνει και την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη, το 1989. Τότε, προσφέρονταν 200 εκατομμύρια δραχμές σε όποιον βοηθούσε στη σύλληψη των εκτελεστών.

 

Παύλος Μπακογιάννης
Ο Παύλος ΜπακογιάννηςΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες επικηρύξεις

 

Οι επικηρύξεις επανήθλαν στο προσκήνιο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον «μακροβιότερο» υπουργό στη λεωφόρο Κατεχάκη, αλλά και από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

 

Τον Οκτώβριο του 2009, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. για δεύτερη φορά στην πολιτική του διαδρομή), ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε προχωρήσει στην επικήρυξη για 600.000 ευρώ των διαβόητων «ληστών με τα μαύρα».

 

Σύμφωνα με τις Αρχές, επρόκειτο για ομάδα ποινικών - αντιεξουσιαστών, για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε τότε ότι εμπλέκονται και σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Η επικήρυξη τότε αφορούσε σε τρία άτομα, δύο αδέρφια και έναν συνεργό τους, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε ενεργή εμπλοκή τους στο αντάρτικο πόλεως.

 

Την ίδια χρονιά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, επικήρυξαν για 1.000.000 ευρώ τους δράστες της επίθεσης με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

 

Η περίπτωση της καθαρίστριας - συνδικαλίστριας είχε σοκάρει τη χώρα, ενώ η επίθεση με καυστικό υγρό στο πρόσωπο της έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγείας της.

 

Η επικήρυξη αφορούσε τόσο στον φυσικό, όσο και στον ηθικό αυτουργό.

 

Κωνσταντίνα Κούνεβα
Η Κωνσταντίνα ΚούνεβαΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια ήρθε από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2011 επικήρυξε τον νούμερο ένα καταζητούμενο -ακόμα και σήμερα- Βασίλη Παλαιοκώστα.

 

Η σχετική απόφαση ανέφερε: «Προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη του καταζητούμενου Βασίλειου Παλαιοκώστα».

 

Βασίλης Παλαιοκώστας
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Μια πρόσφατη περίπτωση επικήρυξης, αφορά στους κουκουλοφόρους που στις 29 Οκτωβρίου 2020 είχαν εισβάλει στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και είχαν διαπομπεύσει τον ίδιο, κρεμώντας του πινακίδα στο λαιμό και βγάζοντας τον φωτογραφίες.

 

Ένα περιστατικό που είχε σοκάρει όχι μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά το σύνολο της κοινής γνώμης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ
Η φωτογραφία που προκάλεσε σοκ με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Η τελευταία επικήρυξη έγινε γεγονός μόλις την περασμένη Τρίτη, πριν ακόμα συμπληρωθούν 24 ώρες από το έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο στα Γλυκά Νερά, με θύμα την 20χρονη Κάρολάιν.

 

Με κοινή υπουργική απόφαση (Χρυσοχοΐδη-Σκυλακάκη) προσφέρονται 300.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει τις Αρχές με τις πληροφορίες του για τη σύλληψη των αδίστακτων δολοφόνων.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των επικηρυχθέντων (καθώς δεν έχουν καταγραφεί τα πρόσωπά τους). Έτσι, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών δεν ποντάρει τόσο σε πληροφορίες πολιτών αλλά κυρίως σε πληροφορίες ατόμων που ενδεχομένως γνώριζαν -πριν από την επίθεση στα Γλυκά Νερά- την εγκληματική δράση των κακοποιών που εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ