Οι… πιστοί στρατιώτες!

Προπονητές που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε κάθε κάλεσμα της ομάδας που έχουν στην καρδιά τους!

 

Ο Μανόλο Χιμένεθ επέστρεψε στην ΑΕΚ. Αναλαμβάνοντας τους «κιτρινόμαυρους» για 4η φορά! Όλες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όταν δηλαδή τον χρειάστηκε η Ένωση για να διορθώσει λάθη άλλων τεχνικών, ή να βελτιώσει μια κατάσταση που άρχισε να… βαλτώνει.

 

Ο Ισπανός δίχως άλλο είναι ένας απ’ τους ανθρώπους που οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν ως «στρατιώτη»! Γιατί είναι πάντα εκεί όταν τον χρειαστούν, είναι εύκολη η συμφωνία μαζί του και ταυτόχρονα γνωρίζουν πως θα πάρουν πράγματα απ’ αυτόν.

 

Η ΑΕΚ λοιπόν έχει τον Μανόλο Χιμένεθ. Πέρα απ’ την Ένωση, όμως, οι υπόλοιπες χαρακτηριζόμενες «μεγάλες» ομάδες της χώρας, έχουν τους δικούς τους «στρατιώτες» για τον πάγκο! Ας δούμε τους χαρακτηριστικότερους των τελευταίων ετών, διότι τα παλαιότερα χρόνια οι επιστροφές ήταν και ευκολότερες…

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού αυτό τον «τίτλο» σαφώς πρέπει να τον δώσει κανείς στον Τάκη Λεμονή! Παλιός παίκτης των Πειραιωτών, ο άνθρωπος που έχει μείνει στην ιστορία τους για διάφορους λόγους (ένας απ’ τους σημαντικότερους το γεγονός πως ήταν προπονητής στην πρώτη εκτός έδρας νίκη στο Champions League)! Ο Λεμονής ήταν βοηθός προπονητή και έγινε πρώτος στους «ερυθρόλευκους» απ’ τον Νοέμβρη του 2000 μέχρι τον Οκτώβρη του 2002. Η πρώτη του θητεία… Ακολούθησε η δεύτερη απ’ το Δεκέμβρη του 2006 μέχρι το Μάρτιο του 2008. Η τρίτη ήταν για τρεις μήνες το 2017 (2016-17), ενώ επαναπροσλήφθηκε για 4η φορά απ’ τον Σεπτέμβρη του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018! Έχει κατακτήσει τέσσερα Πρωταθλήματα Ελλάδος και σαφώς είναι πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού!

Στον Παναθηναϊκό, τώρα, ο τίτλος αυτός μάλλον μοιράζεται… Πρώτα απ’ όλα στον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο οποίος κατέκτησε τίτλους (2 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Super Cup), ενώ αποκορύφωμα της προπονητικής του καριέρας σαφώς και ήταν η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League το 1995-96! Βρέθηκε στο «τριφύλλι» αρχικά την περίοδο Μάρτιος 1994-Οκτώβριος 1996. Επανήλθε για λίγους μήνες απ’ τον Μάρτιο του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η τρίτη του θητεία ήταν απ’ τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Ενδιάμεσα, υπήρξε προπονητής στις ακαδημίες του «τριφυλλιού», αλλά και σκάουτ της ομάδας! Αν συνδυάσει κανείς και την μεγάλη του καριέρα ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, τότε μόνο ως μέλος της διοίκησης δεν έχει εργαστεί στους «πράσινους»!

Τρεις θητείες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, επίσης με αξιομνημόνευτες παρουσίες, είχε κι ο Βασίλης Δανιήλ! Η πρώτη ήταν απ’ το Νοέμβρη του 1986 μέχρι τον Ιανουάριο του 1988. Επανήλθε το Σεπτέμβριο του 1990 και έμεινε για δύο σεζόν μέχρι τον Ιούνιο του 1992. Η τρίτη θητεία του ήταν απ’ τον Ιούνιο του 1997 μέχρι το Μάρτιο του 1999.

Πάμε στον ΠΑΟΚ, όπου δε θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ τον Άγγελο Αναστασιάδη! Ο οποίος όλοι γνωρίζουν πως αγαπά το «δικέφαλο» και στη μακρά θητεία του ως τεχνικός, έχει περάσει ουσιαστικά τέσσερις φορές απ’ τους Θεσσαλονικείς! Η αρχή έγινε το διάστημα Φεβρουάριος 1997-Μάρτιος 1998. Επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 1998 έως τον Φλεβάρη του 1999. Η τρίτη παρουσία του απ’ τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004, συνδυάστηκε και με το Κύπελλο που κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ! Τέλος, είχε τέταρτο πέρασμα απ’ το «δικέφαλο» τη σεζόν 2014-15, όταν και ολοκλήρωσε τη συνεργασία του τον Μάρτιο του 2015.

Τέλος, στον Άρη υπήρξε ο Γιάννης Μιχαλήτσος που σαφώς και είναι «στρατιώτης» της ομάδας, όμως τα περισσότερα περάσματά του ήταν ως υπηρεσιακός. Οπότε ο Γιώργος Φοιρός με τρεις θητείες προπονητές και μία ως τεχνικός διευθυντής, το… κερδίζει! Ο παλαίμαχος άσος των «κίτρινων» εργάστηκε πρώτη φορά στην ομάδα που αγαπά, από το Μάιο του 1992 μέχρι το Νοέμβριο του 1995. Επανήλθε τον Απρίλιο του 1997 μέχρι το Δεκέμβρη του 1998, αναλαμβάνοντας την ομάδα σε μια περίοδο που ουσιαστικά είχε υποβιβαστεί και την οδήγησε μέσω της δύσκολης πορείας της Β’ Εθνικής ξανά στα… μεγάλα σαλόνια! Η τρίτη του θητεία ήταν τη σεζόν 2002-03, φτάνοντας μέχρι τον τελικό Κυπέλλου. Εργάστηκε και ως τεχνικός διευθυντής από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2014, όταν και οι «κίτρινοι» υποβιβάστηκαν…