Οι τέσσερις φάσεις του μεταβολισμού ανάλογα με την ηλικία μας. Ας δούμε σε ποια ανήκουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε πως από τη γέννησή μας, μας ακολουθεί η τύχη του καλού (γρήγορου) ή η κατάρα του κακού (αργού) μεταβολισμού. Εκεί αποδίδουμε και το γεγονός ότι χάνουμε ή παίρνουμε βάρος χωρίς να το επιδώκουμε. Ωστόσο, νέα έρευνα αποδεικνύει πως όλα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, είναι εντελώς αβάσιμα.

 

Έπειτα από μια ολόκληρη δεκαετία έρευνας, ο γιατρός και συγγραφέας πρόσφατης μελέτης, δρ. Γουίλ Λι, ανακάλυψε πως όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με τον ίδιο μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, καίμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε με τον ίδιο ρυθμό.

 

Αν όμως θεωρήσουμε πως κάτι τέτοιο όντως ισχύει, γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουμε ή χάνουμε βάρος πιο εύκολα από άλλους;

 

Ο δρ Λι εξηγεί πως δεν είναι ο μεταβολισμός μας που προκαλεί αυτές τις διακυμάνσεις, αλλά είναι η περίσσεια ή το σπλαχνικό λίπος του σώματός μας που επιβραδύνει την ικανότητά μας να καίμε θερμίδες.

 

Πώς θα επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας;

 

Σύμφωνα με τον Δρ Λι, τα νέα είναι ευχάριστα: Τελικά, όλοι μας έχουμε την ικανότητα να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας, μέσω της διατροφής μας. Αυτό θα πει ότι ορισμένες τροφές ενεργοποιούν τον οργανισμό μας, έτσι ώστε να καίμε τις περιττές θερμίδες.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ενώ όλοι γεννιόμαστε με τον ίδιο μεταβολισμό, ο ρυθμός που καίμε θερμίδες πέφτει με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η πτώση που σημειώνεται, δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικία μας περνάμε από τέσσερις φάσεις μεταβολισμού.

 

Φάση Πρώτη: Διαρκεί από τη γέννησή μας, μέχρι και τον πρώτο χρόνο της ζωής μας

 

Σύμφωνα με τον Δρ Λι, σε αυτή τη φάση «Ο μεταβολισμός μας εκτοξεύεται στα ύψη, με τον ρυθμό που καίμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την ενηλικίωση».

 

Φάση Δεύτερη: Διαρκεί από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, μέχρι και τα είκοσί μας χρόνια

 

Εδώ, ήδη ο μεταβολισμός μας έχει αρχίσει να πέφτει και αν και οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουμε ότι οι έφηβοι έχουν εξαιρετικά γρήγορο μεταβολισμό, επειδή τρώνε δύο με τρία πιάτα φαγητό κάθε μεσημέρι, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από καμία επιστημονική πηγή.

 

Φάση Τρίτη: Διαρκεί από τα είκοσί μας χρόνια μέχρι και τα εξήντα

 

Kι όμως, κόντρα σε όλες τις κυρίαρχες αντιλήψεις, ο μεταβολισμός μας μεταξύ είκοσι και εξήντα ετών παραμένει σταθερός. Παρόλο δηλαδή που όταν φτάσουμε στη μέση ηλικία, είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε αντιμέτωποι με την πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ηρεμήσουμε. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

Φάση Τέταρτη: Διαρκεί από τα εξήντα έως τα 90 μας χρόνια

 

Στην τελική φάση, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται μόλις κατά 17% και ενώ υποθέτουμε ότι αργός μεταβολισμός σημαίνει πρόσθετο λίπος και κατακόρυφη αύξηση του βάρους μας, ο Δρ Λι επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό, το λίπος αυξάνεται μόνο εφόσον το ρίξουμε στο πρόχειρο φαγητό και πάψουμε να αθλούμαστε τακτικά. Και το χειρότερο είναι, πως ακόμη κι αν ο μεταβολισμός μας λειτουργεί κανονικότατα, το επιπλέον σωματικό λίπος επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες που παίρνουμε από τα γεύματά μας.

 

Εμείς τώρα, από όλα αυτά, μπορούμε να κρατήσουμε πως αν επιθυμούμε να «αναστήσουμε» τον μεταβολισμό μας, δεν έχουμε παρά να καταπολεμήσουμε το σωματικό λίπος και να επιταχύνουμε την καύση θερμίδων, με τροφές όπως τα μπαχαρικά, τα όσπρια, τα υγιεινά λιπαρά όπως τα ψάρια και το αβοκάντο, καθώς και μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας.

 

Πηγή: rachaelrayshow