Όλος ο κόσμος στα πόδια του!

Μας συστήθηκε στο Euro, αλλά το τουρνουά του Κατάρ είναι το δικό του παλκοσένικο. Μαζί με τα ανδραγαθήματα του Μέσι, τις μαγείες του Εμπαπέ, τον τελευταίο χορό του Κριστιάνο, τη νουβέλ βαγκ των Ισπανών, δεσπόζει αυτός ο πιτσιρικάς που κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να ερίζει για χάρη του...

 

Ήδη εικάζεται ότι η Παρί ετοιμάζει πρόταση-μαμούθ στην Ντόρτμουντ για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες και το potential του next big thing. Δεν είναι τζόγος, δεν είναι κόλπο του μάρκετινγκ. Όντως ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ κάνει πολύ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον, όλα εκείνα που μπορούν να τον κατατάξουν στους καλύτερους χαφ σε όλο τον κόσμο. Είναι 19 ετών, έχει τρεις γεμάτες σεζόν πίσω του, αποδίδει σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Εναντίον των Σενεγαλέζων κατέδειξε πολλούς από τους λόγους αυτού του φρενήρη χορού εκατομμυρίων. Την ώρα που οι Αφρικανοί είχαν προειδοποιήσει δύο φορές και ο προημιτελικός «της Μάγχης» έμοιαζε αβέβαιος, ο πιο hot box-to-box μέσος του τουρνουά σέρβιρε στον Τζόρτναν Χέντερσον το γκολ που ξεκλείδωσε το παιχνίδι για την Αγγλία.

 

Ελάχιστα αργότερα «διευθέτησε» και το ζήτημα του άγχους και της διαχείρισης του δευτέρου ημιχρόνου. Τρομερή ενέργεια, εντυπωσιακό σλάλομ και τοποθέτηση σώματος, πάσα ακριβείας στον Φόντεν, ο οποίος χάρισε στον Χάρι Κέιν το ενδέκατο γκολ του σε Μουντιάλ και Euro, μετατρέποντάς τον στον πρώτο Άγγλο σκόρερ όλων των εποχών, μπροστά από το θρύλο Γκάρι Λίνεκερ.

 

Κι όμως, ο Φόντεν στήθηκε στο flash interview μετά το παιχνίδι και εκθείασε τον «Μπέλι». Νέβιλ και Ρόι Κιν στα στούντιο του ITV να δηλώνουν έκθαμβοι, «ο κόσμος στα πόδια του», είπε ο Ιρλανδός που συνήθως τα προσέχει πολύ τα λόγια του. Ο μικρός λάμπει. Και συμπεριφέρεται σωστά και εκτός αγωνιστικού χώρου.

 

Στη φαρέτρα του έχει μια πολύ συγκροτημένη εκπαίδευση στο Κολλέγιο του Loughborough, μια οικογένεια «ποδοσφαιρογενή» που γνώριζε τις δυσκολίες και τις ανηφόρες της επιλογής να γίνει ποδοσφαιριστής. Μπροστά σε τόσο ταλέντο όμως δεν γίνεται να προταχθεί κάτι άλλο.

 

Το παιδί είχε «όλο το πακέτο». Μετακόμισε από το Στόουρμπριτζ των 60 χιλιάδων ψυχών στο φανταχτερό Μπέρμιγχαμ στα 15 του, αφοσιώθηκε στην προπόνηση, στην ενδυνάμωση, στη διάπλασή του ως ποδοσφαιριστή και ως χαρακτήρα. Ο πατέρας του ο Μαρκ, αστυνομικός στο επάγγελμα, έπαιζε ποδόσφαιρο στη νιότη του στα ερασιτεχνικά. Η Ντενίζ, η μητέρα του, περίμενε το γιο της να ολοκληρώσει τα μαθήματά του στο Edgbaston με την ποδοσφαιρική αλλαξιά στο αυτοκίνητο.

 

Ο Τζουντ δεν ήταν κουρασμένος, δεν ήταν ποτέ ανόρεχτος όταν επρόκειτο για μπάλα. Ένα σάντουιτς στο αυτοκίνητο, ένας χυμός και έτοιμος για την “Development Squad” όπως ονομάζονται οι ακαδημίες της Μπέρμιγχαμ. «Ομάδα Ανάπτυξης». Μόνο που το παιδί αυτό αναπτυσσόταν πολύ πιο γρήγορα από τους συνομήλικούς του. Στα 15 βρέθηκε να κάνει προπόνηση και να αγωνίζεται στους αγώνες με τους 18ρηδες. Στα 16 με την πρώτη ομάδα, στα 17 στην Εθνική Αγγλίας.

 

Όλα γρήγορα, όλα μονορούφι, όλα κινηματογραφικά. Δεν βαστιέται το ταλέντο, δεν τιθασεύεται, δεν το «κρατάς». Ειδικά όταν βοηθάει και η πρώτη ύλη στο κομμάτι της αντιληπτικότητας, της συνειδητοποίησης και της ενσυναίσθησηςΟ Τζουντ είναι μετρημένος, σοβαρός, καθαρός. Μόνο στο χορτάρι τ’ αφήνει όλα ελεύθερα και δεν μπορεί να τον πιάσει κανείς.

 

Είναι 19 και έχει καταγράψει ήδη πάνω από 20 συμμετοχές με το εθνόσημο. Έπαψε να είναι «εσωτερικό αστείο» των Άγγλων και απασχολεί σύσσωμο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη που έχει στραμμένο το βλέμμα στο Κατάρ. Το παιχνίδι με τη Γαλλία θα είναι τεράστιο crash test. Απέναντι θα είναι ένα άλλο παιδί που μοιάζει να βγήκε από μοναδικό καλούπι. Ο Κιλιάν είναι ήδη «φτιαγμένος» παίκτης, έχει ήδη σηκώσει Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι ο βασιλιάς του Παρισιού.

 

Ο Τζουντ είναι αυτό που έρχεται. Και τα ποδοβολητά του είναι τα πιο κομψά, τα πιο chic που είδε κι άκουσε η ποδοσφαιρική βιομηχανία εδώ και πολύ καιρό. Ο Χάαλαντ είναι το πρώτο έμβιο glitch, ο Κριστιάνο είναι ο πρώτος υπεραθλητής, ο Κιλιάν είναι ο βασιλιάς, ο Μέσι είναι ο ήρωας του παραμυθιού.

 

Για τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ δεν έχει βρεθεί ακόμη ρόλος και θέση στην ιστορία. Γιατί τη γράφει τώρα.