Ολυμπιακός: Αναγκαία τα γκολ στο Καραϊσκάκης και οι νίκες ανεξαρτήτου έδρας που θα αλλάξουν το σκηνικό - Αυτός είναι ο «Θουμπιμέντι» στα μάτια του Αλγκουαθίλ

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για την ανάγκη του Ολυμπιακού να βρει ξανά το γκολ μέσα στο “Γ. Καραϊσκάκης”, με τους ερυθρόλευκους να περιμένουν από περισσότερους ποδοσφαιριστές να βγουν μπροστά.

 

Πότε άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Καραϊσκάκης για τον Ολυμπιακό; Τον περασμένο Φεβρουάριο. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, οι ερυθρόλευκοι είδαν έναν διαφορετικό αγωνιστικά Ελ Κααμπί όταν επέστρεψε από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και ο Μεχντί Ταρέμι “σίγησε” στο δεύτερο μισό της περιόδου.

 

Η πειραϊκή ομάδα δεν είχε τα (απαραίτητα) γκολ από τους κύριους κεντρικούς επιθετικούς της, κατά συνέπεια δεν πετύχαινε πολλά τέρματα και δεν είχε τις νίκες που θα της επέτρεψαν να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

 

Το ίδιο συνέβη και στο ξεκίνημα τούτης της περιόδου. Η αδυναμία του Ολυμπιακού στο εύκολο γκολ και η αγωνιστική πτώση προκάλεσαν κραδασμούς και αλλαγές.

 

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, Ιμανόλ Αλγκουαθίλ; Γκολ και νίκες στο Καραϊσκάκης, αλλά φυσικά και εκτός έδρας για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο και ηρεμία, μέχρι να παρουσιάσει την ομάδα που θέλει στον αγωνιστικό χώρο.

 

Και η αλλαγή αγωνιστικού προσώπου, θα έρθει μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος και το διάστημα των τριών εβδομάδων που θα μεσολαβήσουν μέχρι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

 

Αυτή τη στιγμή, ο Ολυμπιακός χρειάζεται τη νίκη επί της Γιαγκελόνια την Τετάρτη (16/9, 22:00) στο κατάμεστο από ερυθρόλευκους οπαδούς “Γ. Καραϊσκάκης”, στην πρεμιέρα της League Phase του Europa League όπως, βέβαια, και το “διπλό” επί του Λεβαδειακού την Κυριακή (20/9, 17:00), στη Βοιωτία, για το πρωτάθλημα.

 

Πρώτα απ΄ όλα, όμως, πρέπει να αλλάξει αρχής γενομένης από τον αγώνα με την Γιαγκελόνια, αυτό που συμβαίνει στα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Φάληρο μέσα στο 2026 και δη κυρίως σε εκείνα του πρωταθλήματος και της Ευρώπης. Δεν γίνεται οι ερυθρόλευκοι να συνεχίσουν να σκοράρουν με το σταγονόμετρο.

 

Θα πει κάποιος, όμως, ότι τώρα οι Πειραιώτες στερούνται το σημείο αναφοράς τους στην επίθεση και πρώτο σκόρερ στην ιστορία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Ελ Κααμπί, λόγω του τραυματισμού του.

 

Θα πρέπει όμως να βγουν μπροστά ο Γκονσάλες και ο Γιάρεμτσουκ (που δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα), γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός κινείται στη διεθνή αγορά και είναι κοντά στο να φέρει έτοιμο και έμπειρο σέντερ φορ – παίζει δυνατά το όνομα του Μπόρχα Ιγκλέσιας – για το πρωτάθλημα και το Superbet Κύπελλο Ελλάδας.

 

Όπως θα πρέπει να συνεισφέρουν στο σκοράρισμα και οι άλλοι επιθετικοί, οι Ζότα Σίλβα, Μαρτίνς, Φορτούνης, Ρόκα, Σα, Τσικίνιο και Μπέιλι.

 

Σχετικά, με τα γκολ του Ολυμπιακού στους αγώνες του στο Καραϊσκάκης μέσα στο 2026, στο Πρωτάθλημα, στο Κύπελλο και στην Ευρώπη, είναι 11 – 10, εκ των τριών τερμάτων από αυτά στο ματς Κυπέλλου επί του Βόλου (3-2) την περασμένη εβδομάδα.

 

Δηλαδή, μόλις 8 γκολ σε 14 αγώνες (και 11 τέρματα συνολικά σε 15 παιχνίδια). Και η συγκομιδή είναι έξι νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

 

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα: 14/1 ΠΑΟΚ 0-2 (Κύπελλο), 20/1 Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0 (Champions League), 24/1 Βόλος 1-0, 8/2 Παναθηναϊκός 0-1, 18/2 Μπάγερ Λεβερκούζεν 0-2 (playoffs Champions League), 21/2 Παναιτωλικός 2-0, 8/3 ΠΑΟΚ 0-0, 22/3 ΑΕΛ 0-0, 5/4 ΑΕΚ 0-1, 10/5 ΠΑΟΚ 1-1, 13/5 Παναθηναϊκός 1-0, 4/8 Ναϊμέγκεν 0-0 (προκριματικά Champions League), 22/8 Ατρόμητος 1-0, 8/9 Βόλος 3-2 (Κύπελλο) και 12/9 ΟΦΗ 0-1.

 

Αυτός είναι ο «Θουμπιμέντι» στα μάτια του Αλγκουαθίλ

 

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο «Θουμπιμέντι» στα μάτια του Αλγκουαθίλ

 

Ο Αλέξης Βιρβίλης γράφει για τον μέσο του Ολυμπιακού, ο οποίος μπορεί επί Ιμανόλ Αλγκουαθίλ να εξελιχθεί στον «Θουμπιμέντι» του Ολυμπιακού στην επόμενη μέρα των Ερυθρόλευκων.

 

Αν και πρώιμο το συμπέρασμα, ήδη από τις πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ στον Ρέντη, δείχνει να έχει τον Ρέμο Φρόιλερ ως έναν από τους βασικούς του «πυλώνες» στον Ολυμπιακό που θέλει να φτιάξει, όπως είχε και τον Θουμπιμέντι στη Σοσιεδάδ.

 

Αν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που φαίνεται να «κουμπώνει» αρκετά στη νέα αγωνιστική φιλοσοφία του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, αυτός είναι ο Ρέμο Φρόιλερ. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μια εκτίμηση που προκύπτει από την εικόνα του Ελβετού στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Είναι κάτι που ακούγεται έντονα στον Ρέντη, καθώς ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού φαίνεται πως έχει συγκεκριμένο ρόλο στο μυαλό του για τον έμπειρο μέσο.

 

Ο Αλγκουαθίλ έχει ως βασική σκέψη το 4-1-4-1 (και το 4-3-3 με έναν «κόφτη») και σε αυτό το πλάνο ο Φρόιλερ μπορεί να αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή που θα βρίσκεται μπροστά από τους δύο στόπερ, λειτουργώντας ως ο άνθρωπος που θα δίνει ισορροπία σε ολόκληρη την ομάδα. Έναν ρόλο που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό εκείνον που είχε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ ο Μαρτίν Θουμπιμέντι.

 

Δεν σημαίνει φυσικά ότι ο Φρόιλερ θα γίνει… Θουμπιμέντι ή ότι ο Αλγκουαθίλ θέλει να αντιγράψει απόλυτα το μοντέλο που είχε στη Σοσιεδάδ. Η λογική, όμως, είναι παρόμοια. Ένας ποδοσφαιριστής να λειτουργεί ως σταθερά στον άξονα, να διαβάζει τις φάσεις πριν αυτές εξελιχθούν, να καλύπτει χώρους και να επιτρέπει στους υπόλοιπους μέσους να παίζουν πιο ψηλά και με μεγαλύτερη ελευθερία.

 

Και ο Φρόιλερ έχει τα χαρακτηριστικά για να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Είναι έμπειρος, πειθαρχημένος τακτικά, δυνατός στις μονομαχίες και κυρίως γνωρίζει πότε πρέπει να μείνει και πότε να κινηθεί. Δεν είναι ο παίκτης που θα ψάξει απαραίτητα τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι εκείνος που θα κάνει τη δουλειά που χρειάζεται η ομάδα για να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτά ισχυρίζεται ο Αλγκουαθίλ σε διάφορες κουβέντες που έχουν γίνει στον Ρέντη.

 

Απέναντι στον ΟΦΗ, μάλιστα, ήταν από τους ελάχιστους «ερυθρόλευκους» που ξεχώρισαν σε μια βραδιά που συνολικά άφησε πικρή γεύση. Η παρουσία του στον άξονα ήταν ένα από τα θετικά στοιχεία που κρατά ο Αλγκουαθίλ και είναι δεδομένο πως ο Ελβετός αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσο περνά ο χρόνος.

Στον Ρέντη, λοιπόν, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο Φρόιλερ δεν αποκτήθηκε απλώς για να συμπληρώσει τη μεσαία γραμμή. Ο Αλγκουαθίλ τον βλέπει ως πιθανό βασικό «πυλώνα» του παιχνιδιού του. Ως τον παίκτη που θα κρατά τις ισορροπίες και θα επιτρέπει στους υπόλοιπους να δημιουργούν.

 

Και αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να προσαρμοστεί γρήγορα στις απαιτήσεις του νέου προπονητή, ο ρόλος του Φρόιλερ στο 4-1-4-1 μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σημαντικός απ' όσο αρχικά φαινόταν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ