ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε πίεση η κυβέρνηση μετά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους - Ο κίνδυνος εσωστρέφειας και τα δημοσκοπικά… μηνύματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Νέοι σοκαριστικοί διάλογοι βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να μην έχει αποτελέσματα η προσπάθεια των «γαλάζιων» για αλλαγή ατζέντας

 

Να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση προσπαθεί η κυβέρνηση, καθώς οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθούν να μονοπωλούν την επικαιρότητα. Νέοι σοκαριστικοί διάλογοι βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να μην έχει αποτελέσματα η προσπάθεια των «γαλάζιων» για αλλαγή ατζέντας.

 

Ο Ιούλιος αναμένεται «θερμός» πολιτικά, καθώς θα ενταθεί το pressing της αντιπολίτευσης για προανακριτική επιτροπή. Στην κυβέρνηση αναμένουν να κατατεθεί η σχετική πρόταση από την αντιπολίτευση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις.

 

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παγιωθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας, καθώς οι αποκαλύψεις έρχονται μετά από ένα δύσκολο τετράμηνο όπου κυριαρχούσε η συζήτηση για τα Τέμπη. Έντονος είναι ο προβληματισμός στους «γαλάζιους» για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των όσων αποκαλύφθηκαν στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, ενώ οι βουλευτές καλούνται να δώσουν απαντήσεις στους ψηφοφόρους τους για τα όσα έλαβαν χώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις είναι από την Pulse. Συγκεκριμένα δείχνει στασιμότητα στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, καθώς «φρενάρει» η ανοδική πορεία που είχε αρχίσει να καταγράφεται το προηγούμενο διάστημα.

 

Καμπανάκι στη Ν.Δ.χτυπά από μία σειρά επιμέρους στοιχείων της μέτρησης. Είναι ενδεικτικό πως το 76% θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο ερώτημα ποιον κυρίως αφορά πολιτικά το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ το 33% απαντά αφορά την σημερινή κυβέρνηση, το 33% δηλώνει ότι αφορά όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ενώ το 23% δηλώνει ότι αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.

 

Σε αναζήτηση των χρημάτων

 

Από την κυβέρνηση λένε πως θα εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο, για να αναζητηθούν τα χρήματα που κάποιοι πήραν εξαπατώντας το κράτος. Ειδικότερα ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσοστά των επιδοτήσεων και σταδιακά θα πηγαίνει προς τα μικρότερα. «Αυτό το οποίο μπορούν να κάνουν οι ελληνικές αρχές ή κρατικές αρχές είναι περιπτώσεις όπου δόθηκαν επιδοτήσεις που δεν έπρεπε να δοθούν, δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να αναζητηθούν τα λεφτά, να καταλογιστούν» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Η ατζέντα οικονομίας

 

Από το Μαξίμου κλείνουν σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και επαναλαμβάνουν πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. Μέχρι τότε στόχος είναι να ξεδιπλωθούν μια σειρά κινήσεων με έμφαση να δίνεται στο πεδίο της οικονομίας

 

Αναφερόμενος στις προτεραιότητα της κυβέρνησής μέχρι το τέλος της τετραετίας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται, οι φόροι μειώνονται, και ότι εστιάζουμε πραγματικά στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης».

 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η ατζέντα οικονομίας είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης και ετοιμάζονται για ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς οι καταγγελίες των αγροτών έδειξαν τον δρόμο στους Ευρωπαίους εισαγγελείς

 

Αγρότης (EUROKINISSI)

 

Δεν είχαν λάβει τις ενισχύσεις τους, καθώς τις έπαιρναν άλλοι εις βάρος τους

 

Το γραφείο των Ευρωπαίων εισαγγελέων στην Αθήνα έκανε πολύ καλή δουλειά προκειμένου να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες καθημερινά στο νομικό σκέλος.

 

Οι καταγγελίες αγροτών έδειξαν τον δρόμο στους Ευρωπαίους εισαγγελείς

 

Όλα ξεκίνησαν από ανώνυμες καταγγελίες αγροτών, οι οποίοι είναι πραγματικοί παραγωγοί, που διαπίστωναν ότι έχαναν τις ενισχύσεις τους υπέρ τρίτων. Ουσιαστικά αυτή ήταν η αφετηρία για να ξετυλιχτεί το νήμα του σκανδάλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Καρχιλάκη στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

 

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από το 2022 και έπειτα, αποτελώντας τη βάση για παραγγελίες έρευνας που οδήγησαν στον σχηματισμό πολλαπλών δικογραφιών για μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι σαφές ποιοι γνώριζαν και σε ποιο επίπεδο, αλλά είναι σαφές ότι οι διασταυρώσεις των δεδομένων έγιναν με τρόπο μεθοδικό και τεκμηριωμένο. Η έκταση της απάτης που εντοπίζεται στην Ελλάδα, υπερβαίνει κατά πολύ αντίστοιχες υποθέσεις άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Δεν προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι στην Αθήνα δέχονται απειλές για το έργο τους. Οι παραγγελίες τους εκτελούνται, οι έρευνες προχωρούν και οι δικογραφίες σχηματίζονται με κανονική ροή, χωρίς φανερή παρέμβαση ή ανάσχεση. Κάποιες κινήσεις ή σχόλια που διατυπώθηκαν σε πολιτικά ή διοικητικά περιβάλλοντα ερμηνεύτηκαν ως δείγματα δυσαρέσκειας και ενόχλησης, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου, Μαρίας Καρχιλάκη, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη υπόθεση σε επίπεδο Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αφορά την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο, διότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να λειτουργεί κάτω από το ραντάρ της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, όμως έχει καταφέρει κάτι ουσιαστικό, να διαμορφώσει έναν παράλληλο μηχανισμό ελέγχου, που δεν υπακούει σε εθνικές ιεραρχίες, αλλά λογοδοτεί αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή Αρχή στην οποία υπάγεται, με την έδρα να είναι στο Λουξεμβούργο.

 

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς είναι Έλληνες και το γραφείο τους βρίσκεται στην Αθήνα, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ