ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τρία «αγκάθια» για την κυβέρνηση μετά το μπαράζ αποκαλύψεων- Ποια στρατηγική επιλέγεται

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το κυβερνών κόμμα καλείται να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα

 

Με τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κυριαρχούν στην επικαιρότητα από την κυβέρνηση θέλουν να ξεδιπλώσουν μια σειρά κινήσεων για να απαντήσουν στο ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους «γαλάζιους», μετά από τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το κυβερνών κόμμα καλείται να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα :

 

1. Αναζητά τρόπο να πείσει την κοινή γνώμη πως έστω και τώρα μπορεί να αντιμετωπίσει παθογένειες χρόνων. «Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. Σημείωσε ακόμα πως «πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε» και επεσήμανε πως πρέπει «η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια».

 

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως - με δεδομένο πως βρίσκονται ήδη στα μισά της δεύτερης τετραετίας - οι πολίτες έχουν προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές και δεν είναι εύκολο να περάσουν λογικές συμψηφισμού (δηλαδή επιχειρήματα πως ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν και στο παρελθόν).

 

Μάλιστα σχετικά μηνύματα εξέπεμψε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, λέγοντας «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις». Προσέθεσε πως «οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε»

 

2. Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για «γαλάζια» πρόσωπα. Πάντως από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν παραιτήσεις άλλων υπουργών. «Δεν θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

3.Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν φαινόμενα εσωστρέφειας στους βουλευτές του κόμματος. Δεν αποτελεί μυστικό πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω της τραγωδίας των Τεμπών «σκόνταψε» στις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕΤώρα στο στρατόπεδο της Ν.Δ. αναμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της υπόθεσης. Δεδομένο πάντως είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εντείνουν την επίθεση προς το κυβερνών κόμμα, με τον πολιτικό υδράργυρο να ανεβαίνει.

 

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

 

Τη σύσταση μιας ειδικής ομάδος ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Οικονομικής Αστυνομίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένω αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα τα οποία διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».

 

Πάντως μέσα σε αυτό το δύσκολο για τους «γαλάζιους» πολιτικό τοπίο αυτό που επιχειρείται από το κυβερνών κόμμα είναι να μην μείνουν σε μία μονοθεματική ατζέντα αλλά να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων. Για παράδειγμα μια σειρά νομοσχεδίων συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και ακολούθησε η εξειδίκευση μιας σειράς μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Τέλος να σημειωθεί πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περίοδο του 2015 και στα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του δημοψηφίσματος. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε «να κάνουμε την αυτοκριτική μας γι’ αυτά τα οποία δεν κάναμε και αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε, αλλά κυρίως για να μπορούμε να θυμόμαστε και να περνάμε το μήνυμα στους πολίτες ότι η χώρα δεν θα ζήσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους περιπέτειες». Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο επιχείρημα της σταθερότητας για να συσπειρώσει απογοητευμένος ψηφοφόρους και να αποφύγει νέες διαρροές προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ