Ορατό να ξεπεράσουν τις 3.000 τα κρούσματα, τους 600 οι διασωληνωμένοι

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ενδεχομένως δεν έχουμε δει, ακόμη, την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας, η οποία δεν αποκλείεται να «δώσει» ακόμη και 3.000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Για ορατό ενδεχόμενο τα κρούσματα να βρίσκονται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, ανά ημέρα, την άλλη εβδομάδα, μίλησε το πρωί της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μοντέλα που «τρέχει» η ερευνητική ομάδα του ίδιου, και όπως είπε, μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων θα αυξηθεί κατά 150 με 200 κρούσματα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

 

Εξάλλου, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι στην Αττική η μετάλλαξη του κορονοϊού επικρατεί σε ποσοστό 80% με 90%

 

Αναφορικά με τις διασωληνώσεις ο καθηγητής εκτίμησε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

 

 

Διευκρίνισε, δε, ότι κατά τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει μία σταδιακή αποκλιμάκωση: «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων».

 

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1.900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

 

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμα και πως ίσως θα την δούμε την Τρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ