Ορατός κίνδυνος πολεμικών επεισοδίων στην κυπριακή ΑΟΖ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ορατός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης πολεμικού επεισοδίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά από τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με την τουρκική θέση τα κοιτάσματα ανήκουν και στους τουρκοκυπρίους.

 

Συμπληρωματικά, ο ίδιος ο Ταγίπ Ενρτογάν διευκρίνισε δημοσίως, ότι «η Τουρκία δεν αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο Deep Sea Metro II, για να “καθεται” στην Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό τον λόγο θα πλεύσει άμεσα στην Κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση…».

 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δώσει “άδεια” την Εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), για γεωτρήσεις σε μια τεράστια περιοχή, η οποία φυσικά, δεν της ανήκει. Πρόκειται για όλη τη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, η οποία περικυκλώνει το Καστελόριζο και εκτείνεται σχεδόν, ως τη Συρία!

 

Τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει όμως, η ίδια η Τουρκία, προ μηνός περίπου, με την παρεμπόδιση του πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής ENI να φθάσει στον στόχο “Σουπιά”, έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα: Μπορεί και το Deep Sea Metro II να παρεμποδιστεί από πολεμικά πλοία άλλων χωρών. Ποιος θα αναλάβει όμως, αυτό τον ρόλο; Η πρώτη αυτονόητη απάντηση είναι «η Κύπρος», αλλά η Κύπρος διαθέτει έναν μικρό αδύναμο στόλο.

 

Κι εδώ έρχονται οι επιπλοκές. Για το λόγο αυτό θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα στείλει με το Deep Sea Metro II και συνοδευτικά πολεμικά πλοία. Κατά συνέπεια, ο μικρός και αδύναμος στόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφαιρείται αμέσως από το “κάδρο”. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του “σουλτάνου” της Άγκυρας.

 

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε πως υπάρχει φόβος η Άγκυρα να προκαλέσει πολεμικά επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολύ δύσκολα θα κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα ίδιας ισχύος απάντησης σε οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια και έτσι δεν θα ρισκάρει το γόητρο του στρατού της που αποτελεί και τον κορμό του καθεστώτος του Ερντογάν.

 

Στην Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψουν μια ανάφλεξη στην περιοχή όπου αναμένεται να “παιχτεί” για δεκαετίες το ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

 

Την ίδια ώρα ο “τσαμπουκάς” απέναντι στην ENI μπορεί να πέρασε, όμως η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται μαζί με την γαλλική Total και η Γαλλία, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, δεν θα έχει την ίδια αντίδραση…

 

Ακούστε τη συνέντευξη του καθηγητή Άγγελου Συριγου στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ