Το παιδί χτύπησε στο κεφάλι - Τι κάνουμε, πότε τρέχουμε...

Τα χτυπήματα στο κεφάλι διακρίνονται σε ελαφρά και σοβαρά.

 

 

 

 

Το παιχνίδι είναι η βασική ενασχόληση των παιδιών όσο τα σχολεία είναι ακόμη κλειστά, πολύ περισσότερο αν βρίσκονται και στην εξοχή...

 

Τα ατυχήματα δεν λείπουν, ιδίως αν τα παιχνίδια είναι ομαδικά, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι γίνεται στις περιπτώσεις που το ... χτύπημα δεν ήταν σε χέρι ή πόδι, αλλά -δυστυχώς- στο κεφάλι.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κώστας Νταλούκας μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.

 

Τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν να είναι σοβαρά, αλλά μπορούν να είναι και ελαφρά.

 

Ελαφρύ χτύπημα ορίζεται αυτό που δεν προκαλεί απώλεια συνειδήσεως, εμετούς, ισχυρό πονοκέφαλο, ζάλη, αστάθεια βάδισης, υπνηλία και κακή διάθεση.
Επίσης δεν πρέπει να συνυπάρχει κάταγμα των οστών του κρανίου, ούτε αιμορραγία από το αυτί ή την μύτη.

 

Σοβαρό χτύπημα θεωρείται αυτό που το παιδί έχει απώλεια συνειδήσεως μερικών λεπτών ή και περισσότερο, κάνει εμέτους, έχει ισχυρό πονοκέφαλο που συνεχώς χειροτερεύει, παρουσιάζει αστάθεια βαδίσματος, έχει υπνηλία, μπορεί να συνυπάρχει κάταγμα κρανίου, ωτόρροια ή ρινόρροια.

Για τα σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι το παιδί πρέπει να μεταφέρεται άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Τα περισσότερα όμως από τα χτυπήματα είναι ελαφρά και τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται παρά μόνο ενημέρωση του παιδιάτρου σας και οι οδηγίες που θα σας δώσει.

 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα μετά από λίγες ώρες κάποια από αυτά τα ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι να εξελιχθούν  σε σοβαρά.

 

Για τον λόγο αυτό, σε όλα τα ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι, για τις πρώτες 48 ώρες, πρέπει να παρακολουθήσετε το παιδί σας μήπως εμφανίσει κάποια από τα πιο κάτω συμπτώματα:

 

  1. Ξαφνική απώλεια των αισθήσεων
  2. Αρχίσει να κάνει εμέτους
  3. Αρχίσει να έχει έντονο και επιδεινούμενο πονοκέφαλο
  4. Ζαλίζεται και παραπατάει
  5. Έχει υπνηλία και δεν θέλει να ξυπνήσει
  6. Εμφανίσει σπασμούς
  7. Είναι σε διέγερση και δεν συνεργάζεται
  8. Δεν έχει όρεξη για φαγητό

 

Στην περίπτωση που εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας ή να μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο

 

Κατά την διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον για το 1ο βράδυ πρέπει να ξυπνάτε το παιδί κάθε 2-3 ώρες για να διαπιστώσετε ότι «βγαίνει» από τον ύπνο.

 

Για το πρώτο 48ωρο μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι συνιστάται: 

 

  • Αποφυγή του ήλιου, της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υπολογιστών.
  • Ελαφρά διατροφή και ανάπαυση.

 

Μην πανικοβάλλεστε και ταλαιπωρείτε χωρίς λόγο τις δομές υγείας για ελαφρά χτυπήματα στο κεφάλι.

 

healthmag.gr