Παπαδόπουλος – Οι τρεις περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν από μεγάλο σεισμό

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός στις περιοχές που «ταρακουνιούνται» συνεχώς τον τελευταίο καιρό. Αυτές είναι οι Νίσυρος και η Τήλος, η Θήβα και το Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

«Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να περιμένουμε έναν ισχυρότερο σεισμό στις περιοχές Νισύρου-Τήλου, Θήβας και Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης», τόνισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

 

Φυσιολογική η σεισμική δραστηριότητα στον Τύρναβο

 

Στη συνέχεια ο σεισμολόγος πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ασυνήθιστη η ταυτόχρονη και πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα σε συνολικά 4 σημεία της χώρας, δηλαδή σε Τύρναβο Θεσσαλίας, Νίσυρο – Τήλο, Θήβα και Αρκαλοχώρι Κρήτης.

 

Ωστόσο, για τον Τύρναβο, είπε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και βαθμιαία μειώνεται, καθώς τον Μάρτιο είχαμε δυο πολύ ισχυρούς σεισμούς, ενώ στις άλλες τρεις περιοχές οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρα εικόνα ότι πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία και υπάρχουν σημάδια ότι ίσως πρόκειται για προσεισμούς. 

Για τη Νίσυρο και την Τήλο

 

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η περιοχή Νισύρου – Τήλου έχει ξεκινήσει να δίνει αδιάκοπα σεισμούς από τον Απρίλιο, επί 2,5 μήνες, καθώς έχουν καταγραφεί περίπου 1.500 δονήσεις με τη μεγαλύτερη 5,7 Ρίχτερ, στα τέλη Ιουνίου, διευκρινίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σχέση με το ηφαιστειακό πεδίο της Νισύρου.

 

Για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι

 

Για τη Θήβα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από2 μήνες, στις αρχές Ιουλίου αι ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι τώρα ήταν 4,4 Ρίχτερ. Στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, η ενεργοποίηση συνεχίζεται από τις αρχές Ιουνίου, και η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 4,8 Ρίχτερ.

 

Το σχέδιο «Εγκέλαδος»

 

«Από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δόθηκε η οδηγία να γίνει πλήρης εφαρμογή του σχεδίου “Εγκέλαδος” για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Δόθηκε το πόρισμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και διαβιβάστηκε και στις τοπικές αρχές», τόνισε ο σεισμολόγος.

 

«Το σχέδιο “Εγκέλαδος”, προτείνει για παράδειγμα να γίνει κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων, ή τμημάτων κτιρίων ή τοίχων (αλλά υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα), να επικαιροποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και να υπάρξει ενημέρωση κατοίκων», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθούν αντίστοιχοι οργανισμού, σύμφωνα με  το μοντέλο του ΟΑΣΠ, για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες. «Να έχουμε μια επιστημονική-διοικητική δομή που θα ασχοληθεί οργανωμένα με τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Είναι ευκαιρία τώρα που δημιουργήθηκε αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να ακολουθήσουμε το μοντέλο που υιοθέτησε η Πολιτεία για τους σεισμούς», υπογράμμισε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ