Πελοπόννησος: Τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των υποκλοπών

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου καθώς η υπόθεση των υποκλοπών που έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στην πλειοψηφία αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε όλες του τις διαστάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας.

 

 

Ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αναμένεται να καταγράψει τις δυνάμεις του και να δει την πλειοψηφία του να κλονίζεται, όπως παρατηρεί η πελοποννησιακή εφημερίδα «Ελευθερία». Παράλληλα, ενδιαφέρον θα προκύψει από τις απαντήσεις που θα δώσει στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία αρνείται να παραιτηθεί και την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον περιφερειάρχη να αναλαμβάνει και την αντιπεριφέρεια ο ίδιος. Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση που σύμφωνα με εκτιμήσεις αντανακλά και τις διαμάχες των στρατοπέδων της ΝΔ.

 

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η παραίτηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά προκάλεσε η παραδοχή του ότι είχε ενημερωθεί για ύπαρξη συστήματος υποκλοπής στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έφοδος ανδρών της ασφάλειας της Καλαμάτας, παρουσία εισαγγελέα, στο 3ο και στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Οι αστυνομικοί αποχώρησαν λίγο μετά τις 12 μιση το μεσημέρι και σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι «διενεργήθηκε έρευνα από το τμήμα ασφαλείας της Καλαμάτας, μετά από εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο γραφείο μου υπάρχει υποκλοπή συνομιλιών ή παρακολούθηση των συνομιλιών. Θέλω να πω ότι ο,τι ευρήματα υπάρχουν έχουν κατασχεθεί και αναμένουμε από τα εργαστήρια και τις εισαγγελικές αρχές τα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει και διερευνάται είναι να διασφαλιστεί το σύνολο της λειτουργίας της διοίκησης. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα σας ενημερώσω», πρόσθεσε η κ. Αλειφέρη.

 

Για το γεγονός ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος συγκαλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας, «η κα Αλειφέρη δεν παρευρέθηκε αν και εκλήθη έγκαιρα».

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαντάς παραδέχθηκε ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι είχε ενημερωθεί από την κα Αλειφέρη για την ύπαρξη συστήματος υποκλοπής, αρκετές μέρες πριν, καθώς και για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από την ίδια, προκάλεσε αγανάκτηση και κατάπληξη στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά δεν είχε  ενημερώσει σχετικά τον Περιφερειάρχη «μετά από σχετική συνεννόηση με την κα Αλειφέρη, η οποία επίσης δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον Περιφερειάρχη ως όφειλε».

 

«Μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε την παραίτηση του κ. Μαντά από τη θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει με την πολιτική ηθική και τις αρχές της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Μαντάς αφού κατέθεσε την παραίτησή του, αποχώρησε.

 

Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:

  • την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις οποίες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη.
  • να καλέσει την κα Αλειφέρη να παράσχει όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τις μονομερείς της ενέργειες, που παραβιάζουν τόσο τη θεσμική δεοντολογία, όσο και το άρθρο 159 του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο ο Περιφερειάρχης είναι αυτός που εκπροσωπεί την Περιφέρεια δικαστικώς και εξωδίκως», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ