Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι οι εκατομμύρια νεκροί και οι χιλιάδες ασθενείς που θα συνεχίσουν να ζουν με τα «σημάδια» της Covid-19 στο σώμα και την ψυχή τους. Αλλά το φως της αυγής αχνοφαίνεται χάρη στα εμβόλια, τα φάρμακα και την ατομική υπευθυνότητα
 
«Δεν ξέρεις ότι το πιο βαθύ σκοτάδι τη νύχτα είναι λίγο πριν την αυγή;», είχε πει στον Αντώνη Σαμαράκη ένας φίλος του την περίοδο που ήταν στην Αντίσταση. Το πιο πυκνό σκοτάδι ζει και η ανθρωπότητα με το στέλεχος Omicron του κορωνοϊού να έχει εισχωρήσει σε κάθε σπίτι και την πανδημία να «καλπάζει» σχεδόν ανεξέλεγκτη.
 
 
Παρά τις εντατικές προσπάθειες για καθολικό εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19 και νέες πιο στοχευμένες θεραπείες κατά του κορωνοϊού, δύο χρόνια μετά βρισκόμαστε ίσως στο πιο σκοτεινό σημείο της διαδρομής.
 
 
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο παραμένουν ανεμβολίαστοι και με περιορισμένη πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες. Λιγότερο από το 5% των κατοίκων στην Αφρική έχει εμβολιαστεί και μόλις στα τέλη του 2021 υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίες για την παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων για την Covid-19 για τις φτωχές χώρες του πλανήτη, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία της εξάλειψης του κορωνοϊού.
 
 
Η Omicron, εξ Αφρικής ορμώμενη, επιβεβαιώνει άλλωστε ότι αν δεν «περπατήσουμε» όλοι μαζί – με πραγματικά καθολική πρόσβαση σε θεραπείες και εμβόλια – το σκοτάδι θα συνεχίσει να βαθαίνει και το πολυπόθητο φως της αυγής θα αργήσει να λάμψει.
 
 
Και το σκοτάδι θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο αν και το 2022 ο σκοταδισμός και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τον χώρο που δικαιωματικά ανήκει στην Επιστήμη και τη Λογική. Ο άνθρωπος με σύμμαχο την Επιστήμη και εφόδια την ελπίδα και την πίστη βάδιζε πάντα πάνω στην Γη. Με την επιστήμη, την πίστη και την ελπίδα – για ένα καλύτερο αύριο – ονειρεύεται ζωή σε άλλους πλανήτες.
 
 
Γιατί λοιπόν τώρα που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από έναν  – ορατό πια και κατανοητό – εχθρό, τον κορωνοϊό, επιτρέπουμε σε δεισιδαιμονίες και αναχρονιστικές αντιλήψεις να απλώνουν το βαθύ σκοτάδι τους στις ζωές μας και να μακραίνουν το δρόμο μας προς την αυγή;
 
 
Με σύμμαχο την επιστήμη, εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους ερευνητές και την ελπίδα ότι το 2022 η πανδημία θα ελεγχθεί και η νόσος Covid-19 θα μετεξελιχθεί σε μια εποχική ασθένεια, ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή και ας τηρήσουμε τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Ας εμβολιαστούμε, όσες φορές κι αν χρειαστεί, και ας φροντίσουμε να έχουν πρόσβαση στις σωτήριες θεραπείες όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
 
 
Το πιο βαθύ σκοτάδι αυτής της πανδημίας είναι οι εκατομμύρια νεκροί και οι χιλιάδες ασθενείς που θα συνεχίσουν να ζουν επί μακρόν με τα «σημάδια» της λοίμωξης Covid-19 στο σώμα και την ψυχή τους. Αλλά το φως της αυγής έχει ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται χάρη στα εμβόλια, τα φάρμακα και την ατομική υπευθυνότητα.
 
Καλή Χρονιά με Υγεία και Φως στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή.
 
Μαίρη Μπιμπή 
Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr