Ποιες εκλογές; Δείτε απόψε τον αστεροειδή με το φεγγάρι του που θα «ξύσει» τη γη (video)

Ο αστεροειδής 1999 KW4 τρέχει με ταχύτητα 48.000 χιλιόμετρα/ώρα και έχει και μικρό δορυφόρο - Θα είναι ορατός απόψε σαν ένα μεγάλο φωτεινό αστέρι.

 

Ανακαλύφθηκε στις 20 Μαΐου 1999 και αρχικά η πορεία του αλλά και τα σενάρια σύγκρουσης με την γη είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία ακόμα και στην επιστημονική κοινότητα.

 

 

Όταν όμως αποκρυπτογραφήθηκε η πορεία του και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τη ΝΑSA τα πράγματα μπήκαν στην σωστή διάσταση. Ονομάστηκε 1999 KW4 και καταγράφηκε η πορεία του με ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο και τη γη σχεδόν σε κάθετη κατεύθυνση σε σχέση με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

 

 

Είναι αστεροειδής εγκλωβισμένος στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου, πραγματοποιώντας έναν γύρο με ελλειπτική τροχιά κάθε 186 γήινες ημέρες.

 

 

Ο μεγάλος και φωτεινός αστεροειδής είναι από τα πιο ενεργά σώματα στο ηλιακό σύστημα.

 

 

Έχει και... φεγγάρι

 

 

Το εντυπωσιακό είναι πως ο 1999 KW4 έχει και δορυφόρο. Το μεγαλύτερο κομμάτι έχει έκταση 1,3 χιλιόμετρα και έχει το σχήμα μιας μεγάλης σβούρας. Υπάρχει και ένα μικρότερο κομμάτι που το συνοδεύει που έχει μήκος περίπου 500 μέτρα.

 

 

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση σχετικά κοντινή από τη Γη απόψε το βράδυ 25 Μαΐου 2019 δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.

 

 

Ο αστεροειδής πλησιάζει τη γη κάθε 20 χρόνια και τρέχει με ταχύτητα 48.000 χιλιόμετρα την ώρα.

 

 

Δείτε την πορεία του σε σχέση με τον ήλιο, την γη και τους ενδιάμεσους πλανήτες:

 

 

 

 

Οι ερευνητές είναι επί ποδός για να παρατηρήσουν τον ουράνιο επισκέπτη και να καταγράψουν το μέγεθος του αλλά και την ακριβή πορεία του. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βρεθεί η σύνθεση του πετρώματος ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την ηλικία του και την ανθεκτικότητα του.

 

 

Απόψε το βράδυ λοιπόν και εφόσον το επιστρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα φαίνεται στον ουρανό ως ένα εξαιρετικά φωτεινό άστρο.

 

 

 

Υπάρχει ανησυχία για την γη;

 

Φυσικά το βασικό ερώτημα είναι ένα: Υπάρχει κίνδυνος για την γη;

 

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν πως η απόσταση που θα περάσει από την γη υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Με πρόχειρους υπολογισμούς πρόκειται για απόσταση ίση με 13,5 φορές την απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

 

 

«Δυνητικά επικίνδυνος»

 

Πάντως το Minor Planet Center έχει χαρακτηρίσει τον 1999 KW4 «δυνητικά επικίνδυνο» ενώ σε ένα υποθετικό σενάριο σύγκρουσης με τη γη ακόμα και του μικρού δορυφόρου του 1999 KW4  το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για να αλλάξει για πάντα η ιστορία στον πλανήτη μας.

 

 

H επόμενη επίσκεψη του αναμένεται τον Ιούνιο του 2027.

 

ethnos.gr