Πώς επηρεάζει η καραντίνα τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών;

Αυξάνονται τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με έρευνα.

 

Αρνητική επίδραση φαίνεται ότι έχει ο εγκλεισμός στο σπίτι στη διατροφή, τον ύπνο και τη φυσική κατάσταση των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Buffalo.

 

Όπως αναφέρει το sciencedaily.com, στην έρευνα έλαβαν μέρος 41 υπέρβαρα παιδιά από την Ιταλία, τα οποία συμμετέχουν σε μακροχρόνια έρευνα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία. Οι ερευνητές τους έκαναν ερωτήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σωματική άσκηση και το χρόνο που περνούσαν μπροστά από την οθόνη, όσο ήταν σε καραντίνα, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

 

 

Σε σχέση με αντίστοιχα στοιχεία που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο πριν, στο lockdown τα παιδιά έτρωγαν ένα παραπάνω γεύμα την ημέρα, κατανάλωναν περισσότερο junk food και αναψυκτικά, ενώ περνούσαν συνολικά σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στο κινητό, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Αντιθέτως, ο χρόνος που αφιέρωναν στη σωματική άσκηση μειώθηκε στις δύο ώρες την εβδομάδα.

«O COVID-19 έχει και παράπλευρες επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από την άμεση ιογενή λοίμωξη», αναφέρει ο Myles Faith, ειδικός στην παιδική παχυσαρκία που συμμετείχε στη διεξαγωγή της έρευνας. «Τα παιδιά και οι έφηβοι που παλεύουν με την παχυσαρκία βρίσκονται στην ατυχή θέση της απομόνωσης η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών»

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παίρνουν περισσότερο βάρος στις καλοκαιρινές διακοπές παρά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν η παραμονή στο σπίτι, έχει γενικά παρόμοιες επιδράσεις στις συνήθειές τους.

 

Όπως αναφέρει και ο Myles Faith, η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να είναι ενδεικτική του βάρους που θα έχει το παιδί και στην ενήλική του ζωή. Είναι σημαντικό λοιπόν, οι ίδιοι οι γονείς να φροντίσουν ώστε το παιδί τους θα αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δίνοντας πρώτοι αυτοί το παράδειγμα.

Τα συχνά και μικρά γεύματα, η αποφυγή του junk food και των αναψυκτικών, η τακτική σωματική άσκηση, είναι συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει όλη η οικογένεια και που θα θέσουν τις βάσεις για έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.