Πώς να περιορίσετε την κυτταρίτιδα με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα

Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες, από τα χρόνια της εφηβείας και συνιστά «πρόβλημα» για κάθε είδος σωματότυπο. Ο λόγος για την κυτταρίτιδα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί 9 στις 10 γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και αναλογίας ύψους/βάρους, ενώ παρουσιάζεται κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς.

 

Τι μπορείτε να κάνετε όμως, για να περιορίσετε την εμφάνιση και την εξάπλωσή της; Δείτε παρακάτω ορισμένες μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας -χωρίς να στερηθείτε ή να καταφύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες- για να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας σας.

 

Γιατί η κυτταρίτιδα «χτυπάει» τις γυναίκες

 

Η κυτταρίτιδα συνιστά μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανομοιογενές, σχηματίζοντας «λακκάκια». Αυτή η ανομοιογένεια στην υφή και την όψη της επιδερμίδα προκαλείται από τις αλλαγές που συντελούνται στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών, τα οποία εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Οι αλλαγές αυτές με τη σειρά τους «οδηγούν» στην αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων,που ωθούν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.

 

Ακόμη, οι μεταβολές που εμφανίζονται στην παροχή αίματος στα σημεία που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα, σχετίζονται πιθανώς με τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό. Με άλλα λόγια, η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, αλλά εξαρτάται και από τη δομή και το μέγεθος των λιποκυττάρων.

 

Το γιατί η κυτταρίτιδα δείχνει προτίμηση στις γυναίκες αφορά στη διαφορετική κατανομή λίπους, μυών και συνδετικού ιστού στο γυναικείο σώμα, σε σύγκριση με το ανδρικό. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες εξαιτίας του αριθμού και της διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα.

 

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- βρίσκονται σε κάθετη διάταξη και προκαλούν ανομοιογένεια στην επιδερμίδα, σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων και σε οριζόντια διάταξη. Γι αυτό άλλωστε η κυτταρίτιδα εντοπίζεται στα σημεία του γυναικείου σώματος με περισσότερο λίπος, όπως είναι στους γοφούς, τους μηρούς, την κοιλιά, τα οπίσθια, το στήθος και τις γάμπες.

 

Τι μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας

 

Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Η διατροφή αποτελεί μία πραγματική σανίδα σωτηρίας για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Συγκεκριμένα, η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και επαρκή ποσότητα νερού συνδράμει αποτελεσματικά στη μείωσή της. Πίνετε 10 τουλάχιστον ποτήρια νερό μέσα στην μέρα, προτιμήστε το πράσινο τσάι και τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως ο σολομός. Μειώστε όσο περισσότερο μπορείτε τα αναψυκτικά, τα ανθυγιεινά σνακ και το αλκοόλ.

 

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποδεδειγμένα αυξάνει την κυτταρίτιδα. Ξεκινήστε ένα άθλημα που σας ενδιαφέρει ή εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι για να κολυμπάτε και να περπατάτε περισσότερο. Προτιμήστε να καλύπτετε αποστάσεις περπατώντας και όχι με μέσα μεταφοράς ή αυτοκίνητο.

 

«Βουρτσίστε» τις προβληματικές περιοχές στο σώμα σας. Η τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και απαιτεί να έχετε στη διάθεσή σας ένα σφουγγάρι σώματος βούρτσα και μερικά λεπτά από τον χρόνο σας καθημερινά για να τρίψετε τις περιοχές με κυτταρίτιδα. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά άμεσα, μπορείτε να αισθανθείτε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την απαλότητα του δέρματός σας. Εφαρμόζοντας την τεχνική αυτή, θα διαπιστώσετε ότι η επιδερμίδα σας γίνεται πιο λεία και σφριγηλή ενώ με τον καιρό η κυτταρίτιδα θα εξαφανιστεί.