Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι φορέας του κορoνοϊού

Μπορεί οι επιστήμονες να επιμένουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο ήπια ή και συχνά καθόλου συμπτώματα του κορoνοϊού, αυτό ωστόσο είναι λογικό να μην καθησυχάζει 100% τους γονείς.

 

Όσο υπάρχουν περιπτώσεις, έστω «λίγες», θανάτων μικρών παιδιών, τόσο οι γονείς θα ανησυχούν, καθώς κανένας γονιός δεν θέλει να παίξει με τις πιθανότητες να είναι το δικό του παιδί η εξαίρεση στον κανόνα.

 

Σύμφωνα με τον δρ. Σον Ο’Λέρι, αντπρόεδρο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «90 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από κορoνοϊό στις ΗΠΑ, μέσα σε λίγους μήνες».

 

Και καθώς η έναρξη του σχολικού έτους σε πολλές χώρες είναι προ των πυλών, ο γονεϊκός φόβος απέναντι στο άγνωστο μέλλον ενισχύεται ενώ η ερώτηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική: θα είναι τα παιδιά μας ασφαλή;

 

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, τα κρούσματα του κορoνοϊού ανάμεσα σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 90% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ΗΠΑ.

 

Κι ενώ η συγκράτηση των ανήλικων κρουσμάτων στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκε φυσιολογική, με τα σχολεία κλειστά, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ψυχολογικό, εκτός των άλλων, αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή εκτόξευση των κρουσμάτων, ανάμεσα σε παιδιά.

 

Για να μην μιλήσουμε καν για πιθανούς θανάτους.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά είναι τα ίδια με εκείνα στους ενήλικες: καταπόνηση, βήχας, πυρετός, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.

 

Άλλα βασικά σημάδια περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα και ειδικά ένα που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, έλλειψη ενέργειας και δυσκολία να κρατήσουμε ένα παιδί ξύπνιο, προσθέτει ο Δρ. Ντάνιελ Κοέν, γιατρός στη Νέα Υόρκη.

 

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

 

Καμία ανησυχία δεν είναι υπερβολικά μικρή προκειμένου να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι ντεντέκτιβ καθώς γνωρίζουν την τυπική συμπεριφορά των παιδιών τους.

 

Ο Ο’ Λίρι συμφωνεί. Αν οι γονείς «δουν ότι το παιδί τους φαίνεται αρκετά άρρωστο ή πιο άρρωστο από όσο θα ανέμεναν σε ένα τυπικό κρύωμα ή αδιαθεσία, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στον παιδίατρό τους για να το συζητήσουν».

 

Η πανδημία επηρεάζει τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Πάρτε για παράδειγμα τον πυρετό: «Σήμερα, αν έχω ένα παιδί με πυρετό, μιλάω με τους γονείς του σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της αμφιβολίας και του φόβου που όλοι μας έχουμε», λέει ο Κοέν. «Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ένα παιδί».

 

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον αντίκτυπο της ασθένειας στην ψυχολογία των παιδιών.

 

Πότε ένα παιδί είναι άρρωστο

 

Ένα ασυμπτωματικό παιδί με κορoνοϊό είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για έναν γονιό, αλλά και μια ανακούφιση αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους, καθώς ένα τέτοιο παιδί με Covid-19 ανταποκρίνεται καλά στον ιό, με τον ρόλο του παιδιάτρου να περιορίζεται στη στήριξη και την καθοδήγηση των γονιών κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

 

Η ανησυχία στρέφεται τότε στην προστασία των άλλων, όπως τα αδέλφια, οι γονείς, οι παππούδες και η κοινότητα. Ο μόνος τρόπος για να υποπτευτεί ένας γονιός ότι το παιδί του είναι ασυμπτωματικό είναι με το να εντοπίσει την έκθεση του παιδιού του σε άλλους φορείς του ιού και να μάθει τι συμβαίνει στο σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί.

 

Αν ένα ασυμπτωματικό παιδί πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ κορoνοϊού εξαρτάται από το «πόσο συχνά εκτίθεται τα παιδιά σε άλλους ανθρώπους» και τη διαθεσιμότητα των τεστ στην κοινότητά τους,, λέει ο Ο’ Ρέιλι.