“Πόσα κιλά πρέπει να είμαι;” Τι ισχύει για τα ενήλικα άτομα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση: Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζω; Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτή την απάντηση.

 

Αυτοί, πέρα από το ύψος, είναι η ηλικία, η αναλογία μυών-λίπους, το φύλο και η κατανομή του σωματικού λίπους, ή το σχήμα του σώματος.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια σειρά από παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δεν αναπτύσσουν προβλήματα υγείας όλοι όσοι έχουν -λίγα ή πολλά- περιττά κιλά.

Πόσα κιλά πρέπει να είσαι: Διάγραμμα

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το διάγραμμα ύψους/βάρους είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά ή άτομα κάτω των 18 ετών.

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Το διάγραμμα αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τον ΔΜΣ σας, που είναι ένας υπολογισμός με δύο παραμέτρους μόνο: ύψος και βάρος.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα με τον ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ είναι μια πολύ απλή μέτρηση. Ενώ λαμβάνει υπόψη το ύψος, δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως:

  • περιφέρεια μέσης ή γοφών
  • αναλογία ή κατανομή λίπους
  • αναλογία μυϊκής μάζας

Αυτά, επίσης, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην υγεία.

Οι αθλητές, για παράδειγμα, τείνουν να είναι πολύ γυμνασμένοι και να έχουν λίγο σωματικό λίπος. Μπορεί να έχουν υψηλό ΔΜΣ επειδή έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπέρβαροι.

Ο ΔΜΣ δίνει μια γενική ιδέα για το εάν το βάρος ενός ατόμου είναι υγιές ή όχι και είναι χρήσιμο για τη μέτρηση των τάσεων στις μελέτες πληθυσμού.

Ωστόσο, πρέπει να μην είναι το μοναδικό κριτήριο για να εκτιμήσει κανείς εάν το βάρος του είναι ιδανικό ή όχι.