Πότε να περιμένουμε το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Μπορεί η Κομισιόν να άφησε παράθυρο για εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Νοέμβριο αλλά ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο. Όχι πολύ, μέχρι τις αρχές του 2021...

 

Αυτή ήταν η εκτίμηση του επιδημιολόγου Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίο μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (04.09.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι εμβόλιο θα υπάρξει γιατί η έρευνα που γίνεται είναι πρωτοφανής, αλλά διαθέσιμο στην Ελλάδα δεν θα είναι νωρίτερα από το 2021.

 

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός πως τα κρούσματα εδώ και εβδομάδες είναι καθημερινά τριψήφια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το ότι καταγράφεται ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων γύρω στα 250 κρούσματα, έχει ως θετικό το ότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και όπως τόνισε είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε τα περιστατικά που τώρα εμφανίζονται να περιχαρακωθούν.

 

«Όσο είμαστε σε σταθερή, έστω και ψηλή κατάσταση η δυνατότητα μείωσης κρουσμάτων υπάρχει», είπε. Δεν απέκλεισε, πάντως και το ενδεχόμενο να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση.

 

«Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι κάτι που τελειώνει σε λίγους μήνες» σημείωσε και υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα. Και επανέλαβε ότι προτείνονται αυτοπεριορισμός και ελαχιστοποίηση των συναναστροφών με πολύ κόσμο, για 7 ημέρες, σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

 

«Το άνοιγμα των σχολείων ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της διαφοράς» εκτίμησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας όμως πως για αυτό τον λόγο υπάρχουν τα μέτρα.

 

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα όταν θα έχουμε σε έξαρση και τον ιό της γρίπης. «Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν οι ιοί όταν συναντηθούν μεταξύ τους. Ενδέχεται τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του COVID-19 να μειώσουν την διασπορά του ιού της γρίπης ή άλλων ιών τις εποχές».