Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο : Ανησυχούμε βαθιά για τις προθέσεις της Τουρκίας

Τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει γεώτρηση στα ύδατα ανοικτά της Κύπρου εξέφρασε η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισημαίνοντας πως η χώρα της έχει καλέσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

 

 

«Οι πόροι να μοιραστούν ακριβοδίκαια»

Παράλληλα, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, για την 243η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, παρουσία και του αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, η κα Γκάρμπερ επανέλαβε πως η χώρα της αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και την ελπίδα ότι αυτοί θα ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο.

Η κα Γκάρμπερ είπε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μεγάλη ελπίδα. Ελπίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, πρόσθεσε.

 

 

«Υποστηρίζουμε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση»

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, να φθάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα επανενωμένο νησί θα προσφέρει καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον για όλους τους Κύπριους, σημείωσε.

Επισήμανε ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, «βλέπουμε την Κύπρο ως βασικό εταίρο για την ασφάλεια και την ευημερία».

 

 

Δυνατές οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου

Η κα Γκάρμπερ σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε εταίροι για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον. Αυτό είναι το θεμέλιο για όλα όσα κάνουμε για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη διμερή συνεταιρική μας σχέση στον τομέα της ασφάλειας, και τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας».

 

 

Ανέφερε πως είναι εξαιρετικά τυχερή που ήλθε στην Κύπρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου είναι πιο δυνατές από ποτέ άλλοτε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ