Προειδοποίηση Αρναούτογλου: «Αγριεύει» ο καιρός με σφυροκόπημα 48 ωρών - Oι περιοχές που θα πληγούν

Καιρός: Σε τροχιά έντονων καιρικών φαινομένων εισέρχεται η χώρα από αργά τη νύχτα της Τετάρτης και κυρίως την ερχόμενη Πέμπτη - Παρασκευή

 

Για δυνητικά πλημμυρογόνες βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα βουνά της βορειοδυτικής Ελλάδας, χειμωνιάτικο κρύο στα βόρεια και φθινοπωρινές θερμοκρασίες στα κεντρικά κάνει λόγο στην πρόβλεψή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

 

Έντονα θα είναι τα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάλλος, που θα ξεκινήσει την επέλασή της από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου.

 

Σημειώνεται πως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε το πρωί της Τρίτης (12/10) έκτακτο δελτίο καιρού για τη νέα κακοκαιρία που θα χτυπήσει την Ελλάδα.

 

Όπως λέει ο κ. Αρναούτογλου η Τετάρτη θα ξεκινήσει καλά, αλλά «γρήγορα μαύρα σύννεφα θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα όπου το βράδυ της Τετάρτης και προς τα ξημερώματα της Πέμπτης θα ξεκινήσουν βροχές και θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας σχεδόν όλη τη χώρα».

 

«Κατά τόπους, δεν αποκλείεται αυτά τα φαινόμενα να έχουν έντονο χαρακτήρα και να είναι δυνητικά επικίνδυνα καθώς σε αρκετές περιοχές ο καιρός θα είναι βροχερός για περίπου δύο 24ωρα μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος.

 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πλήξουν την Ελλάδα μέχρι και δύο βαρομετρικά χαμηλά, ένα ανά ημέρα.

 

Τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και χρειάζεται ακόμη περισσότερο προσοχή, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρει ότι σε πολλές αρκετές θα βρέχει επί δύο εικοσιτετράωρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο όγκος του νερού που θα πέσει στις εν λόγω περιοχές θα είναι συνολικά πολύ μεγάλος, εξ ου και η ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουν όλοι.

 

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

 

Αναλυτικά:

 

Τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης, ο καιρός θα παραμείνει άστατος στα ανατολικά-βορειοανατολικά, κυρίως στα βορειότερα Δωδεκάνησα και στη Θράκη.

 

Την Τετάρτη, από το απόγευμα προς βράδυ ο καιρός θα χαλάει και μες στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα αρχίσει ένας νέος κύκλος κακοκαιρίας, σφοδρότερης από αυτήν που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

 

Θα εκκινήσει από τα δυτικά και σιγά-σιγά θα απλωθεί στα ανατολικά, στην κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα γίνονται εντονότερα όσο θα περνούν οι ώρες, κυρίως στη Μακεδονία.

 

Την Πέμπτη, η επιδείνωση του καιρού θα είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν που είχαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, θα έχουμε κακοκαιρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στον σχετικό χάρτη, ο κ. Αρναούτογλου μάς δείχνει τις περιοχές με τα πιο σκούρα χρώματα, όπου τα φαινόμενα θα είναι ακραία. Τονίζει, μάλιστα, πως έντονα φαινόμενα θα έχουμε και σε αρκετές άλλες περιοχές τις χώρας, ενώ οι άνεμοι θα είναι εξαιρετικά ενισχυμένοι.

 

Χιόνι θα ρίξει στα πολύ ορεινά τμήματα μεταξύ Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας. Στον νομό Φλώρινας θα έχουμε τις πιο έντονες χιονοπτώσεις και δη σε πιο χαμηλά υψόμετρα, όπως και στις πολύ-πολύ ορεινές περιοχές της Μακεδονία και της Θράκης.

 

Την Παρασκευή, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, αλλά στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα έχουν μαλακώσει σε σχέση με την Πέμπτη.

 

Όμως, στις πιο δυτικές, κεντρικές, ανατολικές και -βόρειες βορειοανατολικές περιοχές θα έχουμε μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Θέλει προσοχή, τονίζει ο μετεωρολόγος.

 

Ο καιρός θα είναι πάρα πολύ άστατος, η νέφωση θα είναι πιο συμπαγής στη βόρεια Ελλάδα, το σκηνικό θα είναι πιο χειμωνιάτικο στις βορειότερες περιοχές, με συνεχόμενες βροχές, οι οποίες θα είναι πιο έντονες σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολική Μακεδονίας, ίσως και της δυτικής Θράκης.

 

Τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες Σαββάτου, στην ανατολική νησιωτική χώρα αναμένεται να έχουμε βροχές και καταιγίδες, αλλά όσο περνούν οι ώρες ο καιρός θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ