Προειδοποίηση για τον κορονοϊό: Πιο επικίνδυνη η χρησιμοποιημένη μάσκα από τη μη χρήση μάσκας

Τα αποτελέσματα μελέτης αναφορικά με τον έλεγχο της μάσκας που φοράει το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μιας νέας μελέτης, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η χρήση μιας χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην προστασία κατά του κορονοϊού από τη μη χρήση της.

 

Όπως αναφέρει η dailymail, οι ερευνητές εξέτασαν χειρουργικές μάσκες τριών επιπέδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

 

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν ήταν πως οι αχρησιμοποίητες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση.

Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορά, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο των μικρών σταγονιδίων. Και αυτό διότι οι μάσκες παραμορφώνονται με κάθε χρήση τους. Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Lowell της Μασαχουσέτης και το California Baptist University επισημαίνουν ότι τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους παρέχουν στοιχεία για το σχήμα της μάσκας πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο κατά την εξέταση της προστασίας τους όσο και για τον σχεδιασμό νέων μασκών.

Σημειώνεται πως οι μάσκες τριών επιπέδων είναι από τις πιο συνιστώμενες για το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το εσωτερικό τους στρώμα είναι κατασκευασμένο από απορροφητικό υλικό, τα μεσαία τους στρώματα ενεργούν ως φίλτρο και η έξοδος τους κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό. Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε μοντέλο υπολογιστή ενός ατόμου που φορούσε χειρουργική μάσκα με πτυχές.

Ακολούθως εξέτασαν τη συμπεριφορά των αερολυμάτων, των μικροσκοπικών σταγονιδίων υγρών και των σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο παρακολούθησε πού προσγειώθηκαν αερολύματα στη μάσκα και το πρόσωπο, και αν αυτά έφταναν στη μύτη ή στους πνεύμονες. Έτσι λοιπόν φάνηκε πως όταν οι άνθρωποι φορούν μάσκες αλλάζει ο τρόπος που ρέει ο αέρας γύρω από το πρόσωπό τους. Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας δεν εισέρχεται μέσω της μύτης και του στόματος σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά μέσω ολόκληρης της επιφάνειας της μάσκας σε χαμηλές ταχύτητες.

Αμέσως μετά εξέτασαν την απόδοση φιλτραρίσματος των μασκών τριών επιπέδων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπίστωσαν ότι οι καινούργιες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν το 65% των σωματιδίων. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται μπορούν να φιλτράρουν μόνο το 25%. Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα, όταν είναι καινούργια προσφέρει καλή προστασία, αλλά η φθορά της πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερη από το να μην φοράμε καθόλου μάσκα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πτυχές της χειρουργικής μάσκας επηρεάζουν τα πρότυπα ροής του αέρα και όταν χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αυτά αλλάζουν σχήμα και έτσι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα ελπίζει μέσα από μια μελλοντική έρευνα να μελετήσει πώς τα διάφορα σχήματα μάσκας επηρεάζουν την προστασία μας.