Προγράμματα επιδότησης που φέρνουν “ζεστό” χρήμα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Τριάντα τρία προγράμματα που ενισχύουν επενδυτικές πρωτοβουλίες βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρήσεων, με συνολικούς πόρους 7,5 – 8 δισ. ευρώ. Με την χρήση και ιδίων κεφαλαίων, το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν αναμένεται να φτάσει το ποσό των 24 δισ. ευρώ.

 

Πρόκειται για 33 προγράμματα, τα οποία καλύπτουν όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, μικρές μεσαίες, μεγάλες, αλλά και όλες τις κατηγορίες, δραστηριότητας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις, πρωτογενής τομέας, υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον και τοπική ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες, καινοτομία και δημιουργικότητα, τουρισμός και ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Συνολικά θα ωφεληθούν πάνω από 40.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αν θεωρηθεί ότι η μέση ενίσχυση θα είναι της τάξεως των 200 χιλ. ευρώ.

 

Τα κίνητρα καλύπτουν υφιστάμενες και νεοιδρυόμενες επιχειρήσεις και περιλαμβάνουν απευθείας επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις επιτοκίων ή εγγυήσεις και σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι πως ανοίγουν τις πόρτες της τραπεζικής χρηματοδότησης σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που έχουν αποκλειστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Κατά τη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, ζητήθηκε από τις τράπεζες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

 

Παράλληλα ζητήθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες και υποσχέθηκαν να ανοίξουν τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Στόχος είναι καταγραφεί θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση το έτος 2019, η οποία είναι αρνητική από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν και είχε υποχωρήσει κατά 0,2%. Έκτοτε παραμένει αρνητική, και αποτελεί φρένο στην όποια προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν επενδύσεις.

 

Στόχος είναι η άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών παροχής νέων πιστώσεων σε υγιείς και φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η αντιστροφή πιστωτικής συρρίκνωσης και η χρηματοδοτική στήριξη νέων, καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχεδίων και πρωτοβουλιών.

 

Από την πλευρά των τραπεζών επισημάνθηκε ότι έχει αρχίσει να ζωντανεύει η ζήτηση των δανείων από επιχειρηματίες και νοικοκυριά, κάτι που θα συνεχιστεί όσο βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, αλλά ακόμη υπάρχει διστακτικότητα ως προς την εκταμίευση, λόγω της αρνητικής εμπειρίας από τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στην τελευταία δεκαετία.

 

Newsroom loutraki365

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ